HTML

Címkefelhő

1/5 (4) 2/5 (10) 3/5 (40) 4/5 (12) 5/5 (4) a.e.van vogt (1) aerosmith (1) alice cooper (1) antológia (1) arthur c. clarke (1) asterix (1) attenborough (2) autóteszt (3) autóteszt.com (7) a sci fi klasszikusai (1) bejrút (1) bill bryson (2) boda zsolt (1) brian w. aldiss (2) brock lesnar (1) bud spencer (1) clayton m christensen (1) Clive Finlayson (1) conan (1) csányi vilmos (1) damon knight (1) dan buettner (1) darwin (1) dave mckean (1) david graeber (1) david li (1) edgar allan poe (1) edgar rice burroughs (1) egészségügy (3) életrajz (8) erdély (1) európai unio (1) fantasy (6) fareed zakaria (1) filozófia (3) francia (1) francis fukuyama (1) gary vaynerchuk (1) gazdaság (19) george friedman (2) goldust (1) guadeloupe (1) hangoskönyv (6) hankiss elemér (4) ha joon chang (1) henry kissinger (1) horror (7) hungária körút (1) huxley (1) hvg kiadó (2) joseph nye (1) joseph vogl (1) kaland (13) kalózregény (1) karib (1) karl marx (3) képregény (6) kimozdulni (1) kopátsy sándor (2) kornai jános (1) közlekedjokosan (1) közlekedj okosan (1) lámfalussy sándor (1) lmp (1) lucky luke (1) marketing (2) marxizmus (2) matolcsy györgy (2) mese (4) michael brooks (1) michael crichton (4) michael lewis (1) michael zulli (1) michio kaku (1) mitológia (3) mohács (1) national geographic (1) neil gaiman (3) némethy laszlo (1) niall ferguson (2) nyugdíj (1) ócsa (1) oktatás (1) önkormányzat (1) országjáró (10) paleo (1) papp józsef (1) paul lendvai (1) pénzügy (5) persányi miklós (1) philip coggan (1) philip k. dick (4) politika (11) popper péter (1) ray bradbury (1) rejtő jenő (1) robert e. howard (4) robert h. frank (1) ronald coase (1) scheiring gábor (1) sci fi (8) simon judit (1) stefan swanepoel (1) steven tyler (1) tankönyv (10) természet (5) terry eagleton (2) thriller (1) tie in (2) történelem (14) tudomány (8) turján (1) útleírás (3) üzlet (9) vallás (1) veress józsef (1) vezetéselmélet (3) világjáró (10) ward moore (1) wwe (5) zene (1) Címkefelhő

RSS

könyvdaráló: csak egy sima olvasónapló

2011.05.07. 23:02 p.a

Bud Spencer öregszik és már nem olyan szórakoztató

Címkék: életrajz bud spencer 1/5

Bud Spencer:
Különben dühbe jövök

Önéletrajz
ISBN: 9789633100417
kemény kötés, 200 oldal, 16X24 cm
2010
olvasási élmény: 1/5 (elképesztő, hogy ezt is kiadta valaki)

Bud Spenceren nőttem fel. Baráti körben mai napig üzemeltetjük a Bud Spencer –Terence Hill filmklubot. Azért ezzel kezdem, hogy egyből világos legyen: Nem azért vettek a kezembe a könyvet, hogy aztán ebben a kritikában jól lehúzzam. Pedig muszáj. Szegény Bud.
 
Kétféle könyv van, amit nagy lendülettel olvasok: 1) „nem lehet letenni”. 2) minél előbb végezni akarok, hogy végre valami jobbat olvashassak. Bud Spencer önéletrajzával egy szombat délután alatt letudtam. Így is volt tervezve. Igaz, 1)-re számítottam, de néhány oldal után 2) lett belőle.
 
A fordítás elég béna, sokszor olyan, mintha szótárral a kézben végezték volna. Néha felmerült bennem, hogy a mondatnak nem éppen az ellenkezője volt-e az eredetiben, annyira nem volt logikus a szöveg. Igaz, a fordítás minőségére a szokásosnál érzékenyebb vagyok, de ez tényleg gyenge munka.
 
Úgy tűnik, szegény Bud hiába vett maga mellé másokat (közreműködött: Lorenzo de Luca, szerkesztette: David de Filippi - bárkik is legyenek ők), egy nagy összevisszaság lett a könyv. Valamit többször leír, valami pedig szét van töredezve fejezeteken keresztül. Hogy nem írt előre vázlatot, az biztos. Utólag sem. Mit csinált a szerkesztő egyáltalán?
 
A könyv (egyébként igen jelentős) reklámja külön átverősnek tűnik. A fülszövegben is szereplő kitétel szerint, „megdöbbentően őszinte”. Láttam reklámban azt is, hogy „Bud Spencer vall a nőkről”. Annyira őszinte, mintha egy választásokra készülő politikus írta volna magáról. A nőkről pedig megtudjuk, hogy… na igen, kb annyit, hogy nős. Érdemit alig ír az életéről. Inkább taxatíve felsorolja a filmjeit és a rendezőket, meg hogy mikor-hova költözött a család.  Ennél még a legminimálisabb elvárással nekilendülve is többre számítunk.
 
Filozofálgat a világbékéről meg hasonlókról, de gagyin. Nem lenne baj, értem én, hogy Bud nem egy Fukuyama. Csak emiatt nem jut hely az önéletrajzi elemeknek, miközben ezeket a nagy bölcsességeket bárkitől meghallgathatom a Nyugati aluljáróban is. Tehát lemarad az, ami lényegi lenne. Az pl a könyv elolvasása után sem világos, hogy tényleg érdemben benne volt-e az olimpiai bajnok vízilabdacsapatban vagy csak a tartalékosok között. Merthogy ez is el van kenve, mint annyi más. Jellemző, hogy a Terence Hill-el való barátságáról kb 15 sort ír.
 
A legidegesítőbb persze a fordítás és a szerkesztetlenség (újra kérdezem: mi a fenét csinált David de Filippi?). Mintha valami vén rajongó írta volna, aki kicsit már összekeveri a dolgokat.
 
Nekem különösen éles az ellentét az aznap reggel befejezett Joy Adamson könyvvel (Joy Adamson: Oroszlánhűség), ami nagyjából egy oroszlán életrajza. A két könyvet összehasonlítva arra jutottam, hogy az oroszlán élete sokkal érdekesebb és mélyebb volt, mint Bud Spenceré. Bud Spencer kultfigura. Nem kellett volna ezt tenni vele.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdaralo.blog.hu/api/trackback/id/tr982886157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása