HTML

Címkefelhő

1/5 (4) 2/5 (10) 3/5 (40) 4/5 (12) 5/5 (4) a.e.van vogt (1) aerosmith (1) alice cooper (1) antológia (1) arthur c. clarke (1) asterix (1) attenborough (2) autóteszt (3) autóteszt.com (7) a sci fi klasszikusai (1) bejrút (1) bill bryson (2) boda zsolt (1) brian w. aldiss (2) brock lesnar (1) bud spencer (1) clayton m christensen (1) Clive Finlayson (1) conan (1) csányi vilmos (1) damon knight (1) dan buettner (1) darwin (1) dave mckean (1) david graeber (1) david li (1) edgar allan poe (1) edgar rice burroughs (1) egészségügy (3) életrajz (8) erdély (1) európai unio (1) fantasy (6) fareed zakaria (1) filozófia (3) francia (1) francis fukuyama (1) gary vaynerchuk (1) gazdaság (19) george friedman (2) goldust (1) guadeloupe (1) hangoskönyv (6) hankiss elemér (4) ha joon chang (1) henry kissinger (1) horror (7) hungária körút (1) huxley (1) hvg kiadó (2) joseph nye (1) joseph vogl (1) kaland (13) kalózregény (1) karib (1) karl marx (3) képregény (6) kimozdulni (1) kopátsy sándor (2) kornai jános (1) közlekedjokosan (1) közlekedj okosan (1) lámfalussy sándor (1) lmp (1) lucky luke (1) marketing (2) marxizmus (2) matolcsy györgy (2) mese (4) michael brooks (1) michael crichton (4) michael lewis (1) michael zulli (1) michio kaku (1) mitológia (3) mohács (1) national geographic (1) neil gaiman (3) némethy laszlo (1) niall ferguson (2) nyugdíj (1) ócsa (1) oktatás (1) önkormányzat (1) országjáró (10) paleo (1) papp józsef (1) paul lendvai (1) pénzügy (5) persányi miklós (1) philip coggan (1) philip k. dick (4) politika (11) popper péter (1) ray bradbury (1) rejtő jenő (1) robert e. howard (4) robert h. frank (1) ronald coase (1) scheiring gábor (1) sci fi (8) simon judit (1) stefan swanepoel (1) steven tyler (1) tankönyv (10) természet (5) terry eagleton (2) thriller (1) tie in (2) történelem (14) tudomány (8) turján (1) útleírás (3) üzlet (9) vallás (1) veress józsef (1) vezetéselmélet (3) világjáró (10) ward moore (1) wwe (5) zene (1) Címkefelhő

RSS

könyvdaráló: csak egy sima olvasónapló

2011.11.18. 20:22 p.a

A következő 100 év történelme

Címkék: politika történelem 3/5 george friedman

George Friedman:
The Next 100 Years
ISBN: 9780767923057
puha kötés, 280 oldal, 17X26 cm, angol nyelvű
2010 (első amerikai kiadás 2009)
olvasási élmény: 3/5 (rendben van, érdemes olvasni annak, aki szereti az ilyet)

Száz évvel ezelőtt meg lehetett-e volna jósolni, hogy mit hoz a XX. század? Nem. Ki gondolta volna Hitler hatalomra-kerülését, pláne az ebből következő milliónyi áldozatot követelő világháborút? Hogyan lehetett volna akárcsak megsejteni Sztálin terrorját, a csillagháborús programot vagy a ’90-es évek rendszerváltási hullámát? Világos, hogy a jövendőmondás nem a komoly emberek foglalatossága. Mert a jövő kiszámíthatatlan.
 
Kiszámíthatatlan? 100 évvel ezelőtt Németország egy bizonytalan biztonsági helyzetben lévő, friss, nagy erejű országként (az 1871-es egyesítés után) értelemszerűen újra akarta keverni az európai kártyákat. Elképzelhető volt, hogy ez egy nagy háborúval jár, sokan figyelmeztettek is erre. Az addig soha nem látott pusztítás mértéke persze meglepő (már az első VH is!), de ha a technikai feltételeket is figyelembe vesszük (pl dinamit, repülés), valamit azért lehetett sejteni az elkövetkezőkből. Csakúgy az USA és Oroszország felemelkedését és rivalizálását. Tocqueville és Nietzsche is beszélt erről, hogy csak a két legismertebbet említsük. A gazdaság ciklikus, a technikai fejlődés fő iránya látható, a népesedés viszonylag kiszámítható, úgyhogy értő ember kis szerencsével még ezek hullámzását is be tudja kombinálni a képletbe.
 
Tehát jósolni nem tudunk, de azért a körvonalak fölrajzolhatóak – legalábbis ezt állítja a magyar származású, sőt Magyarországon született George Friedman, aki egyébként főállásban foglalkozik geopolitikával, mint a STRATFOR nevű „private intelligence corporation” alapítója és főnöke.
 
Hogy alakulnak ezek a körvonalak a következő 100 évben? A kínai menetelés megtorpan, Oroszország még egy ideig erősödik, de egyik sem tudja megszorítani az Egyesült Államokat. Az USA szuperhatalomként őrködik a világ tengerei fölött és a világűrben, jó ideig senki nem gondolhat a kihívására. Később Japán, Törökország és Lengyelország robbant ki óriáskonfliktust, ahol újra az USA diadalmaskodik. Az aranykornak Mexikó vethet véget, mert az USA bevándorlási politikája, népesedésarányai és történelme olyan helyzetet teremt, hogy az Egyesült Államoknak fel kell adnia a most stabilnak tűnő déli területeit. Ezzel elkezdődik a Mexikó évszázada, a XXII. század.
 
Így röviden összefoglalva fantáziálásnak tűnik, 280 oldalon kifejtve viszont minimum elgondolkodtató. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a XX. század történései nem csak egy 1900-ban élő hétköznapi embernek lettek volna elképzelhetetlenek, hanem ha őszinték vagyunk magunkhoz, így utólag is hihetetlenek (pedig tudjuk jól, hogy megtörténtek: fasizmus, szocializmus, japán csoda, holdraszállás, internet, autóipar, relativitás, magfizika, klónozás, harmadakkora Magyarország - mindenki tud ezernyi példát), akkor a leírás már nem is olyan mese-jellegű.
 
Friedman komolyan gondolja, de nem csinál hülyét magából. Tisztában van vele, hogy ez csak egy a sokfajta lehetséges jövőből és az előre nem látható egyszeri események nagyot fordíthatnak a történelem menetén (erről majd inkább Nassim Nicholas Taleb: The Black Swan könyvének recenziójakor, egyszer, ha majd sorra kerül az is), s azt mondja, büszke lenne, ha a leírtak legalább egy része megvalósulna.
 
A könyv nem kristálygömb. Gondolkodás a jövőről. Mert a gondolkodó ember szeret a jövőről gondolkodni. Talán az is igaz, hogy a következményeket mérlegelve óhatatlanul jobban megismerjük, átlátjuk a jelenünket. De a kötet igaz értéke nem ez. Úgy láttatja a világot, ahogy innen Magyarországról mi sohasem látjuk. Mások a nagyságrendek, más a horizont. Itthon valahogy mindig csak a következő évi adótörvényekig vagy következő országgyűlési választásokig tekintünk. Friedman történelmet lát (amiben Magyarország nem is jár olyan rosszul, legalábbis ez derül ki abból a néhány mondatból, amiben előkerül), a maga teljes egészében.
 
A könyv hibája (azon túl, hogy néhol kicsit unalmasan magyaráz), hogy bizonyos aspektusokat egyszerűen nem vesz figyelembe. Nekem úgy tűnik, jelenleg minden eddiginél nagyobb befolyása van a pénzgazdaságnak és minden eddiginél nagyobb befolyása lesz az öko-szempontoknak. Ezek alakulása alapvetően irányíthatják a világ forgását. Lehet persze, hogy ebben én tévedek. Majd unokáink eldöntik. Száz év múlva, 2111-ben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdaralo.blog.hu/api/trackback/id/tr493394870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása