HTML

Címkefelhő

1/5 (4) 2/5 (10) 3/5 (40) 4/5 (12) 5/5 (4) a.e.van vogt (1) aerosmith (1) alice cooper (1) antológia (1) arthur c. clarke (1) asterix (1) attenborough (2) autóteszt (3) autóteszt.com (7) a sci fi klasszikusai (1) bejrút (1) bill bryson (2) boda zsolt (1) brian w. aldiss (2) brock lesnar (1) bud spencer (1) clayton m christensen (1) Clive Finlayson (1) conan (1) csányi vilmos (1) damon knight (1) dan buettner (1) darwin (1) dave mckean (1) david graeber (1) david li (1) edgar allan poe (1) edgar rice burroughs (1) egészségügy (3) életrajz (8) erdély (1) európai unio (1) fantasy (6) fareed zakaria (1) filozófia (3) francia (1) francis fukuyama (1) gary vaynerchuk (1) gazdaság (19) george friedman (2) goldust (1) guadeloupe (1) hangoskönyv (6) hankiss elemér (4) ha joon chang (1) henry kissinger (1) horror (7) hungária körút (1) huxley (1) hvg kiadó (2) joseph nye (1) joseph vogl (1) kaland (13) kalózregény (1) karib (1) karl marx (3) képregény (6) kimozdulni (1) kopátsy sándor (2) kornai jános (1) közlekedjokosan (1) közlekedj okosan (1) lámfalussy sándor (1) lmp (1) lucky luke (1) marketing (2) marxizmus (2) matolcsy györgy (2) mese (4) michael brooks (1) michael crichton (4) michael lewis (1) michael zulli (1) michio kaku (1) mitológia (3) mohács (1) national geographic (1) neil gaiman (3) némethy laszlo (1) niall ferguson (2) nyugdíj (1) ócsa (1) oktatás (1) önkormányzat (1) országjáró (10) paleo (1) papp józsef (1) paul lendvai (1) pénzügy (5) persányi miklós (1) philip coggan (1) philip k. dick (4) politika (11) popper péter (1) ray bradbury (1) rejtő jenő (1) robert e. howard (4) robert h. frank (1) ronald coase (1) scheiring gábor (1) sci fi (8) simon judit (1) stefan swanepoel (1) steven tyler (1) tankönyv (10) természet (5) terry eagleton (2) thriller (1) tie in (2) történelem (14) tudomány (8) turján (1) útleírás (3) üzlet (9) vallás (1) veress józsef (1) vezetéselmélet (3) világjáró (10) ward moore (1) wwe (5) zene (1) Címkefelhő

RSS

könyvdaráló: csak egy sima olvasónapló

2014.01.04. 07:22 p.a

Nyomorultság EU-támogatással

Címkék: sci fi európai unio 1/5 brian w. aldiss

szuperállam.JPGBrian W. Aldiss:
Szuperállam
ISBN: 978-615-5158-22-3
puha kötés, 260 oldal, 15X21 cm
2013 (eredeti angol nyelvű kiadás: 2003)
olvasási élmény: 1/5 (elképesztő, hogy ezt is kiadta valaki)

„Cikázó villámok szaggatta, sötét fellegek gyülekeztek az északi hegyek fölött. A völgyben azonban vidám eseményhez illően oly tunyán terült szét a napfény, mint tejszín a köcsögben."

Ez a könyv legelső bekezdése és ennek a végén nyilallt belém, hogy na nem, ezt az izét nem nekem találták ki, most kéne abbahagynom. Borzalom. Maga az egész kép, de valószínűleg még a fordítás is rátesz. Csakhát a paraméterek kedvezőek: nagy betűs, kisalakú, 260 oldal, szellős sorokkal. Meg egy kis sci-fi tényleg jó lenne, úgyhogy engedtem a csábításnak. Gyorsan végzek vele, aztán majd találok valami jobbat.

4 hónapig birkóztam a könyvvel, mert hetekig a kezembe sem vettem, olyan lehangoló minden egyes újabb oldal. Aldiss talán nagy író, ahogy a borítón is jelzik. Oké, elhiszem (hiszékeny vagyok). Az volt valaha. De úgy tűnik, mostanra már abba kellett volna hagynia, csakhogy... kényszerítik. De erről később.

Először is tisztázni kell, hogy EZ NEM SCI-FI. Én vagyok a hülye, hogy azt vártam? Végigolvasás után vettem észre, hogy az ajánlószöveg tényleg nem is állít ilyet. A borítórajz ugyan becsapós lehet, persze nem mondhatom, hogy nem hallotta elégszer a „never judge a book by its cover" mondást. Tanulságos egyébként, hogy attól, mert a jövőben játszódik, van benne űrhajózás és vannak benne androidok, még nem lesz tudományos-fantasztikum.

Világos, ettől még lehetne jó könyv, nem ez a baj. Sci-fit vártam, ezért eleve csalódás, de még bezárhattam volna úgy, hogy „na de nem volt rossz". Rossz volt.

A nyitómondat (szerzői ajánló) szerint a kötet nem más, mint „jelenetek egy (reményeim szerint) leendő filmből". Egymással alig-alig összefüggő, erőltetett és buta párbeszédekből álló, izgalmat vagy érdekességet nélkülöző, elcsépelt kliséket felvonultató blokkok. Rengeteg szereplő. Ha mindenkit meg akartam volna jegyezni, jegyzetelnem kellett volna. Különösen, hogy társadalmi státuszukat,foglalkozásukat és egy-egy vágyukat kivéve megkülönböztethetetlenek mind. Nem azért, mert ugyanolyanok, csak az előbbieken kívül nem tudunk meg róluk mást. Jellemek? Na itt ilyen nincs, persze igaz, hogy nem is lenne rá hely.

A történet (bocsánat a kifejezésért, az nincs - ahogy fent írtam) a közeljövő Európai Uniójában játszódik. Innen a cím: Szuperállam. Azt hiszem, a rövid képek felvillantásával Aldiss (szándéka szerint) megpróbál átfogó panorámát adni a társadalomról, rázoomolva egy-egy szereplőre. Mondhatjuk, hogy szellemes akar lenni. De gyenge. Nem a jövőt és a szuperállamot figurázza ki, hanem... Nem is tudom, az embereket? A mindenkori embereket? Hát ha ez volt a szándék, akkor nem sikerült. Jópofa a két amatőr, az elnök életére törő, végül egymást leszúró bérgyilkos; a szerelemmel végződő emberrablás; az egész Unióban egyes-egyedül az elnök által akart (és végül el is indított) háború ötlete; az űrexpedíció által talált idegen lények vacsoraként való felhasználása (mert kifogyott az űrhajóban az élelem); az idiótán masírozó támadó haderő; és sorolhatnám. De kevés ahhoz, hogy értelmezhető és élvezhető regény kerekedjen belőle.

Mondjuk, hogy Aldiss ilyet akart. Legyen ez egy stílus. Nem klasszikus, hanem haladó. Nem paródia, de majdnem. Csakhogy a megvalósítás nemcsak nem szórakoztató, hanem klisékkel teli, unalmas, helyenként idegesítő és semmiképpen sem okos.

Azt végképp nem értem, hogy minek kell szánalmas módon teletenni sexualitással. Egy öregember betegesen képzelődik (Aldiss idén 89 lesz, a könyv írásakor 77 körül volt)? Igazából visszataszító, ha így nézem. Általában az egész regényről elmondható, hogy jobban hasonlít egy tizenéves első próbálkozásához, mint egy sokat látott öreg mesterművéhez. Nagyon remélem, hogy film nem lesz belőle. Persze lehet, mert...

Az egészben a legmegdöbbentőbb a belülre, a könyv adataihoz beszúrt, az EU zászló és a mögé biggyesztett „Kultúra" szó alatt feltűntetett információ: „Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez." Szeretném azt hinni, hogy ez is csak egy gyenge vicc, de nem úgy tűnik. Tehát Európa legjobbjának mondott sci-fi íróját támogatja az EU, mert az nem tudja magát eladni? Nonszensz. Ráadásul pont ezt a szánalmas kísérletet? Csak azért, mert az a címe, hogy Szuperállam?

És ekkor eszembe jutott, hogy Aldiss talán nem is akarta megírni ezt az izét. Vagy ha igen, nem is akarta kiadni. Csak a menedzsere pénzt szerzett rá. Talán csak a leütésszámra fizették. Persze lehet, hogy nem az író, csak a kiadók profitáltak a támogatásból. Vagy csak a magyar kiadó volt olyan ügyes, hogy pénzt kapott Brüsszeltől? A rövid feliratból nem derül ki. Akárhogyis, ezt hívják Európában kultúrafinanszírozásnak. Szánalmas. Nem is merem továbbgondolni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdaralo.blog.hu/api/trackback/id/tr475730814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása