HTML

Címkefelhő

1/5 (4) 2/5 (10) 3/5 (40) 4/5 (12) 5/5 (4) a.e.van vogt (1) aerosmith (1) alice cooper (1) antológia (1) arthur c. clarke (1) asterix (1) attenborough (2) autóteszt (3) autóteszt.com (7) a sci fi klasszikusai (1) bejrút (1) bill bryson (2) boda zsolt (1) brian w. aldiss (2) brock lesnar (1) bud spencer (1) clayton m christensen (1) Clive Finlayson (1) conan (1) csányi vilmos (1) damon knight (1) dan buettner (1) darwin (1) dave mckean (1) david graeber (1) david li (1) edgar allan poe (1) edgar rice burroughs (1) egészségügy (3) életrajz (8) erdély (1) európai unio (1) fantasy (6) fareed zakaria (1) filozófia (3) francia (1) francis fukuyama (1) gary vaynerchuk (1) gazdaság (19) george friedman (2) goldust (1) guadeloupe (1) hangoskönyv (6) hankiss elemér (4) ha joon chang (1) henry kissinger (1) horror (7) hungária körút (1) huxley (1) hvg kiadó (2) joseph nye (1) joseph vogl (1) kaland (13) kalózregény (1) karib (1) karl marx (3) képregény (6) kimozdulni (1) kopátsy sándor (2) kornai jános (1) közlekedjokosan (1) közlekedj okosan (1) lámfalussy sándor (1) lmp (1) lucky luke (1) marketing (2) marxizmus (2) matolcsy györgy (2) mese (4) michael brooks (1) michael crichton (4) michael lewis (1) michael zulli (1) michio kaku (1) mitológia (3) mohács (1) national geographic (1) neil gaiman (3) némethy laszlo (1) niall ferguson (2) nyugdíj (1) ócsa (1) oktatás (1) önkormányzat (1) országjáró (10) paleo (1) papp józsef (1) paul lendvai (1) pénzügy (5) persányi miklós (1) philip coggan (1) philip k. dick (4) politika (11) popper péter (1) ray bradbury (1) rejtő jenő (1) robert e. howard (4) robert h. frank (1) ronald coase (1) scheiring gábor (1) sci fi (8) simon judit (1) stefan swanepoel (1) steven tyler (1) tankönyv (10) természet (5) terry eagleton (2) thriller (1) tie in (2) történelem (14) tudomány (8) turján (1) útleírás (3) üzlet (9) vallás (1) veress józsef (1) vezetéselmélet (3) világjáró (10) ward moore (1) wwe (5) zene (1) Címkefelhő

RSS

könyvdaráló: csak egy sima olvasónapló

2014.04.13. 08:39 p.a

Amikor az ember apja maga az amerikai álom

Címkék: életrajz wwe goldust 3/5

goldust.jpgDustin Rhodes:
Cross Rhodes
ISBN: 978-1-4391-9516-1
puha kötés, 226 oldal, 14X21 cm, angol nyelvű
2010
olvasási élmény: 3/5 (rendben van, érdemes olvasni annak, aki szereti az ilyet)

Az önéletrajzi könyvek sokszor jobbak, mint bármelyik regény. Nem csak azért, mert igazak. Hiszen nyilván csak részben tudnak azok lenni. Inkább, mert rádöbbentenek, hogy az élet senkinek sem pont olyan, mint amilyennek mások szemében látszik. Egy-egy könyv elolvasása után többet tudunk az adott emberről, vagy legalábbis jobban értjük, mint mondjuk a szomszédunkról vagy munkatársunkról. És ezek a felfedett életek valahogy tele vannak tragédiákkal, győzelmekkel, kicsi és nagy örömökkel, fájdalmakkal. Bizonytalansággal, változással.

Hajlamosak vagyunk az gondolni, hogy mások olyanok, amilyennek látjuk őket. Mindig, konstansan. Pedig egyrészt bonyolultabbak, másrészt csak éppen akkor olyanok. Amit látunk, az csak egy folyamat egyetlen pillanata, egy fejlődés (visszafejlődés, stb – ez most nem is érdekes) gyorsan elmúló állomása. Egy önéletrajz története az egész ívet mutatja. Nem sokat érő, nyálasnak, sekélyesnek hangzó utcai filozófia, de mégis ideírom: az ember nem egy változatlan valami, hanem egy út. Tudjuk mindannyian, mégis elfelejtjük a mindennapokban.

Goldust könyve egy WWE kiadvány, amiből egyenesen következne, hogy fele-sem-igaz, vagyis inkább fele-sincs-benne. Biztosan erős szűrőn kellett átmennie, hogy tükrözze a cég marketingcsapatának az érdekeit (is). Talán csak a szerencsének köszönhető, hogy a Cross Rhodes mégsem lett műanyag. Élvezhető, hihető, őszintének tűnő, emberi, szépen felépített. Azt sejtem, az előbb említett szűrő csak azt jelentette, hogy egy adag nemkívánatos bekezdést/oldalt kihúztak belőle (ezért is olyan rövid), de nem nyomták tele hazugságokkal, reklám-sztorikkal.

A vonalvezetés azért az elvárt amerikai formához igazodik: nehéz gyerekkor, nagy lendülettel induló fiatalság, siker, házasság, alkohol-drogok-fájdalomcsillapítók, családi összeomlás, majdnem-halál, akaratpróba és felépülés. Igaz, ez utóbbi csak részleges, mert ami elpusztult, azt nem lehet újrateremteni, de arra elég, hogy jó érzéssel töltse el az embert – számtalan hollywoodi film kliséje, nem? MOndhatnánk, hogy sablonos, csakhát... ez itt... maga Goldust.

A könyv érdekes, de még érdekesebb, ami kimaradt belőle: valahogy minden sztorinak csak a felét tudjuk meg. A másik része rejtve marad. Mert ez nem botránykönyv. És itt a lényeg. Nem mások leleplezése a cél, különösen nem a családtagok és a barátok befeketítése. Érezzük-látjuk, hogy semmi sem tökéletes, de nincs szitkozódás. Goldust úriember. Ez a könyv arról szól, hogy mindenhonnan fel lehet állni és nem arról, hogy ki-mekkora szemét. Pedig mennyivel könnyebb lett volna olyat írni és aztán eladni. Így ez a kötet olyan, mint Goldust: sötét, de mégis elegáns. Tiszteletet ébresztő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdaralo.blog.hu/api/trackback/id/tr136024217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása