HTML

Címkefelhő

1/5 (4) 2/5 (10) 3/5 (40) 4/5 (12) 5/5 (4) a.e.van vogt (1) aerosmith (1) alice cooper (1) antológia (1) arthur c. clarke (1) asterix (1) attenborough (2) autóteszt (3) autóteszt.com (7) a sci fi klasszikusai (1) bejrút (1) bill bryson (2) boda zsolt (1) brian w. aldiss (2) brock lesnar (1) bud spencer (1) clayton m christensen (1) Clive Finlayson (1) conan (1) csányi vilmos (1) damon knight (1) dan buettner (1) darwin (1) dave mckean (1) david graeber (1) david li (1) edgar allan poe (1) edgar rice burroughs (1) egészségügy (3) életrajz (8) erdély (1) európai unio (1) fantasy (6) fareed zakaria (1) filozófia (3) francia (1) francis fukuyama (1) gary vaynerchuk (1) gazdaság (19) george friedman (2) goldust (1) guadeloupe (1) hangoskönyv (6) hankiss elemér (4) ha joon chang (1) henry kissinger (1) horror (7) hungária körút (1) huxley (1) hvg kiadó (2) joseph nye (1) joseph vogl (1) kaland (13) kalózregény (1) karib (1) karl marx (3) képregény (6) kimozdulni (1) kopátsy sándor (2) kornai jános (1) közlekedjokosan (1) közlekedj okosan (1) lámfalussy sándor (1) lmp (1) lucky luke (1) marketing (2) marxizmus (2) matolcsy györgy (2) mese (4) michael brooks (1) michael crichton (4) michael lewis (1) michael zulli (1) michio kaku (1) mitológia (3) mohács (1) national geographic (1) neil gaiman (3) némethy laszlo (1) niall ferguson (2) nyugdíj (1) ócsa (1) oktatás (1) önkormányzat (1) országjáró (10) paleo (1) papp józsef (1) paul lendvai (1) pénzügy (5) persányi miklós (1) philip coggan (1) philip k. dick (4) politika (11) popper péter (1) ray bradbury (1) rejtő jenő (1) robert e. howard (4) robert h. frank (1) ronald coase (1) scheiring gábor (1) sci fi (8) simon judit (1) stefan swanepoel (1) steven tyler (1) tankönyv (10) természet (5) terry eagleton (2) thriller (1) tie in (2) történelem (14) tudomány (8) turján (1) útleírás (3) üzlet (9) vallás (1) veress józsef (1) vezetéselmélet (3) világjáró (10) ward moore (1) wwe (5) zene (1) Címkefelhő

RSS

könyvdaráló: csak egy sima olvasónapló

2011.08.25. 00:01 p.a

Conan 3D: tie-in könyv kezdőknek

Címkék: fantasy kaland conan tie in robert e. howard 3/5

Robert E. Howard:
Conan the Barbarian – The Stories that Inspired the Movie
ISBN: 9789639713314
puha kötés, 294 oldal, 10X18 cm, angol nyelvű
2011 (a novellák eredetileg 1932-36-ban jelentek meg)
olvasási élmény: 3/5 (rendben van, érdemes olvasni annak, aki szereti az ilyet) 

A tie-in kifejezés valami olyasmit jelent, hogy egy termék farvizén egyéb termékeket próbálnak eladni, olyat, ami lazán ugyan, de kötődik az eredeti termékhez. Jellemző, ahogy egy film mellé póló, könyv, zene, bábu, konzoljáték, üdítőspohár készül. A rajongók számára nagy értéket képviselhetnek ezek a dolgok, legalábbis megerősítik őket rajongói mivoltukban, ami jó érzéssel tölti el őket. A gravitációs alapon pörgő szatellit-termékek aztán nem csak másodlagos bevételeket generálnak, hanem erősítik egymást és a főterméket is. Tehát a tie-in igazából csak egy kereskedelmi fogás. Ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes, illetve balekság foglalkozni vele. Hogy is jelentené!
 
Conan története napjaink mítosza, a modern ember örök hősi gondolata. Mondhatnánk, hogy az amerikai álom, de igazából annál sokkal több. A (karrier)álmok archetípusa. Conan vad hegyek és egyszerű emberek közé születik, egy kovács fiaként. Fiatal még, amikor családját lemészárolják, ő pedig rabszolgasorba kerül. Szép dolog innen indítani egy életet. Van hova emelkedni.
 
A rabszolgatartóktól megszökik, tolvajnak áll, majd rabló lesz belőle, hamarosan rablóvezér. Szabadcsapatokat vezet annak a szolgálatában, aki azt megfizeti. Majd régi idők nagy kincsei után indul kalózként, kalózvezérként. Később zsoldosként harcol az akkori kor legnagyobb birodalmának zászlaja alatt, tábornok lesz, majd katonáival megdönti az alkalmatlan és dekadens királyt, hogy maga üljön a trónra. Birodalma javára uralkodik, még gazdagabbá, még hatalmasabbá teszi azt, rendet követel benne. Ősz fejjel aztán feláll a trónszékről és utolsó kalandjára indul.
 
Megalkotója, Robert E. Howard 1906-ban született élete rövid harminc éve alatt az amerikai ponyvairodalom jegyzett szereplőjévé vált. Persze nem is álmodhatta meg, hogy nem csak novellabeli hőse, hanem maguk a novellák is hihetetlen karriert futnak be. Ha tudja, talán még írt volna egy-kettőt és nem menekül öngyilkosságba.
 
Conan figuráját Schwarzenegger mára klasszikussá vált 1982-es filmje tette igazán népszerűvé. A Conan, a barbár-t két évvel később egy (mondjuk úgy) kevésbé klasszikus folytatás követte, majd a tervezett harmadik részt forgatókönyvét már inkább átdolgozták más karakterre (Kull, a hódító - 1997). Jobb is. Azóta szinte minden évben felmerült egy új Conan-film lehetősége, neves producerekkel, zeneszerzőkkel és olyan főszereplő-jelöltekkel, mint Triple H vagy The Rock. A produkció egy idő után a soha-el-nem-érkező kategóriába került, mint a definíció szerint oda való új-gunsnroses-album.  Idén mégis elérkezett a Conan, a barbár 3D (és igen, 2008-ban új GNR is volt), ami a korábbiaknak nem folytatása és nem is igazán remake, hanem a Batman Begins-hez hasonlóan valamifajta újrakezdés. A világ másik részén már vetítik, nálunk csak szeptember 1-től fut. Ennek a filmnek a tie-in könyve ez a kiadvány.
 
Akár jó, akár rossz a film (majd mindenki eldönt, ez itt nem egy filmkritikai blog, ráadásul még nem is láttam), a kötet attól függetlenül rendben van, ugyanis itt nem a mozi regényesített változatáról van szó, hanem a leghíresebb, talán mondhatjuk, hogy a legjobb, eredeti Conan novellák újrakiadásáról. Azokról a novellákról, amik leginkább definiálták a karaktert. Nem mintha nem lenne ezernyi Robert E. Howard novelláskötet forgalomban, sőt különböző Conan-összes gyűjteményekből is meg lehet tölteni egy könyvespolcot.
 
Ez a válogatás egy zsebkönyv, ami leginkább nem az ősrajongóknak szól, hanem azoknak, akik először szeretnének szembesülni Hyboria nyers világával. Lehet nyammogni, hogy „micsoda ponyvairodalom ez, kérem!” és én sem állítom, hogy annyit lehet belőle idézni, mint a Rosencrantz és Guildenstern Halott-ból, de a szépirodalom legnagyobb védelmezőinek is be kell látni, hogy Conan a modern kultúra részévé vált, Robert E. Howard pedig olyan legenda, akit olvasni nemhogy ciki, hanem egyenesen alapvető.
 
Maga a kiadvány arra jó, hogy a táskába bedobva, nyaralás alatt, metrón-buszon-vonaton, a hivatalban a sorunkra várva olvassuk. Kis helyen elfér, olcsó: cserébe aprók a betűk, keskeny a margó, szürkék a lapok. Nem mintha ez számítana, hiszen egy igazi klasszikus bestof kötete van a kezünkben.
 
A könyv a következő hat novellát tartalmazza: The Phoenix on the Sword; The People of the Black Circle; The Tower of the Elephant; Queen of the Black Coast; Red Nails; Rogues in the House.
 
Robert E. Howardtól magyarul nemrég a Delta Vision kiadásában jelent meg a Kull Király és az ősök című novelláskötet.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdaralo.blog.hu/api/trackback/id/tr133178468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása