HTML

Címkefelhő

1/5 (4) 2/5 (10) 3/5 (40) 4/5 (12) 5/5 (4) a.e.van vogt (1) aerosmith (1) alice cooper (1) antológia (1) arthur c. clarke (1) asterix (1) attenborough (2) autóteszt (3) autóteszt.com (7) a sci fi klasszikusai (1) bejrút (1) bill bryson (2) boda zsolt (1) brian w. aldiss (2) brock lesnar (1) bud spencer (1) clayton m christensen (1) Clive Finlayson (1) conan (1) csányi vilmos (1) damon knight (1) dan buettner (1) darwin (1) dave mckean (1) david graeber (1) david li (1) edgar allan poe (1) edgar rice burroughs (1) egészségügy (3) életrajz (8) erdély (1) európai unio (1) fantasy (6) fareed zakaria (1) filozófia (3) francia (1) francis fukuyama (1) gary vaynerchuk (1) gazdaság (19) george friedman (2) goldust (1) guadeloupe (1) hangoskönyv (6) hankiss elemér (4) ha joon chang (1) henry kissinger (1) horror (7) hungária körút (1) huxley (1) hvg kiadó (2) joseph nye (1) joseph vogl (1) kaland (13) kalózregény (1) karib (1) karl marx (3) képregény (6) kimozdulni (1) kopátsy sándor (2) kornai jános (1) közlekedjokosan (1) közlekedj okosan (1) lámfalussy sándor (1) lmp (1) lucky luke (1) marketing (2) marxizmus (2) matolcsy györgy (2) mese (4) michael brooks (1) michael crichton (4) michael lewis (1) michael zulli (1) michio kaku (1) mitológia (3) mohács (1) national geographic (1) neil gaiman (3) némethy laszlo (1) niall ferguson (2) nyugdíj (1) ócsa (1) oktatás (1) önkormányzat (1) országjáró (10) paleo (1) papp józsef (1) paul lendvai (1) pénzügy (5) persányi miklós (1) philip coggan (1) philip k. dick (4) politika (11) popper péter (1) ray bradbury (1) rejtő jenő (1) robert e. howard (4) robert h. frank (1) ronald coase (1) scheiring gábor (1) sci fi (8) simon judit (1) stefan swanepoel (1) steven tyler (1) tankönyv (10) természet (5) terry eagleton (2) thriller (1) tie in (2) történelem (14) tudomány (8) turján (1) útleírás (3) üzlet (9) vallás (1) veress józsef (1) vezetéselmélet (3) világjáró (10) ward moore (1) wwe (5) zene (1) Címkefelhő

RSS

könyvdaráló: csak egy sima olvasónapló

2011.07.21. 00:01 p.a

Sci-fi antológia immár harmadik éve, menetrendszerűen

Címkék: kaland sci fi antológia arthur c. clarke philip k. dick damon knight a sci fi klasszikusai a.e.van vogt ward moore brian w. aldiss 4/5

 A seholsincs bolygó
ISBN: 9789639699410
puha kötés, 272 oldal, 12X19 cm
2011
olvasási élmény: 4/5 (jó könyv, ha minden ilyen lenne, nem lenne semmi gondunk) 

Elsőre se eleje-se vége történetnek tűnik. Mr. Jimmon alaposan telepakolt kocsijába (pedig csak a legszükségesebbeket hozta – tényleg) felesége és három gyereke éppen csak befér. Kilőnek Los Angelesből, minden perc számít. Az utak tele vannak, mindenki más is menekül, nem csak ők. Hogy mi elől, az nem érdekes. Menekülnek, mert menekülni kell. Az autóban aztán sorra jönnek a családi nyaralásokról mindenki számára ismert problémák: álljunk meg a benzinkútnál, de csak ha tiszta a mosdó; nem hoztuk el ezt meg azt; nem zártuk el a vízcsapot; nem jó sávot választottunk és a többiek gyorsabban haladnak; tekerjünk más rádióra; ismét meg kell állni, most a legkisebb gyerek miatt; stb. Csakhogy ezúttal nem nyaralásra indul a család, hanem az életéért fut. Láthatóan egyedül Mr. Jimmon érti ezt, s a néhány oldalas történet végére annyira felhúzza magát saját családja hülyeségén, hogy lánya kivételével mindenkit otthagy egy benzinkútnál. Ez a vége. Nézek, hogy ennyi? Aztán észreveszem, hogy mi a novella címe: Lót.
 
Az Arión kiadó A sci-fi klasszikusai sorozatának harmadik kötete (úgy tűnik, évente jelenik meg egy-egy, remélhetőleg ez így marad a jövőben is, úgy értem legalább)  hozza azt, amit az előző részektől megszoktunk. Sci-fi antológia nagy és kevésbé nagy nevekkel, több kontinensről válogatva a XX. század egészéből.
 
Tizennyolc novella kapott helyet a kötetben, többségük (8 db) az ötvenes évekből, a legkorábbi  ’39-es, a legutóbbi ’83-as. A.E. Vogt, Damon Knight, Arthur C. Clarke, Brian W. Aldiss, hogy csak a legismertebbeket soroljam föl. Van egy P.K.Dick sztori is, amin elcsodálkozom, mert azt hittem már tényleg minden Dick megjelent magyarul, de nem, a kötet címét adó A seholsincs bolygó eddig kimaradt. P.K. Dick írásainak lassan külön könyvtárszoba kell.
 
A sci-fi különösen alkalmas arra, hogy értékes irodalom alapja legyen, s ez minden e kötetbe válogatott történetre igaz, kivétel nélkül. Komoly, rövidségükhöz képest mély írások egytől egyig, egyszerre érdekesek és elragadóak. A felépítésbeli hasonlóság (az utolsó bekezdésekben nagy fordulat, ami újraértelmezi az előtte elmondottakat) kellemes ritmust ad az olvasásnak.
 
Van itt minden, ami egy sci-fi sztorihoz kell: világteremtés, titokzatos település a Marson, meghibásodó űrrepülő, gyorsabban pörgő személyes idő, emberi rezervátum, telepata kisfiú, megszálló idegenek, kozmikus háború, elszabaduló számítógép, föld alatti civilizáció. Tipikus elemek, a történetek mégsem fordulnak gagyiba és egy pillanatra sem könnyedek.
 
A kötetet olvasva látszik, hogy nagy gonddal, de legalábbis lelkesedéssel válogatta össze valaki. A fordítás általában elég jó, csak néhol húztam a számat, ami nagy szó. Még jobb lett volna, ha nem találok elírásokat és betűhibákat, de az egyéb, előbb említett erények feledtették ezt.
 
A könyv elolvasása után néhány szerzőnek utánanéztem, kik is ők. Kiderült, hogy a Lót-nak folytatása is van, Lót lánya címmel. Gondolom, benne lesz a jövő évi kiadványban.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdaralo.blog.hu/api/trackback/id/tr123084624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyilkos fűegér 2011.08.22. 23:32:35

Jó, hogy említed Dick-et... most végeztem King sci-fi, horror antológiájával, a "Danse Macabre"-val, ahol King 600 oldalon át úgy ír a horror irodalomról, hogy Dick-et még csak meg sem említi (Bradbury-vel szemben pl). Nagyon nehéz emögött nem valami személyes konfliktust sejteni. Valami info? A neten próbáltam keresgélni, de nem találtam semmit...

Üdv: Gy. F.űegér

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2011.08.23. 06:49:18

@gyilkos fűegér:
Nem hallottam semmi ilyet. Nem lehet egyszerűen annyi, hogy PKD tényleg sci-fi, Bradbury meg belelóg a fantasy-ba, ami King területe is, illetve közelebb van a horrorhoz? Persze csak találgatok.

gyilkos fűegér 2011.08.23. 18:44:50

@pechtol.a:

Hát, a fene tudja. Szerintem Dick sem sci-fi, legalábbis abban az értelemben biztos nem, mint Asimov, Clarke, vagy Wells. Akárhogy nézem, inkább valamiféle pszicho-horror, sci-fi szerű elemekkel. De hogy konkrétumot mondjak, King oldalakon keresztül csócsálja a "Testrablók támadását", miközben szó sem esik egy sor hasonló Dick novelláról (Az álapa; Már megint a felfedezők; stb)
Annyira hihetetlen volt, hogy még a tárgymutatót is átnéztem, de nem. Egy szó se.

Na mindegy, még én utánanézek ennek, szólok, ha rájöttem valamire. Grat. a címlaphoz! :D

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2011.08.23. 19:09:40

@gyilkos fűegér:

Kösz, meg is lepődtem rajta. Arra jó volt, hogy kaptam jelzést, hogy explorer alatt olvashatatlan a lap (firefoxon nézem), gigaméretű betűk vannak. Ezt még ki kell találnom.

Én is próbáltam már itt a környékemen utánakérdezni a King VS PKD kérdésnek, meglátjuk.
süti beállítások módosítása