HTML

Címkefelhő

1/5 (4) 2/5 (10) 3/5 (40) 4/5 (12) 5/5 (4) a.e.van vogt (1) aerosmith (1) alice cooper (1) antológia (1) arthur c. clarke (1) asterix (1) attenborough (2) autóteszt (3) autóteszt.com (7) a sci fi klasszikusai (1) bejrút (1) bill bryson (2) boda zsolt (1) brian w. aldiss (2) brock lesnar (1) bud spencer (1) clayton m christensen (1) Clive Finlayson (1) conan (1) csányi vilmos (1) damon knight (1) dan buettner (1) darwin (1) dave mckean (1) david graeber (1) david li (1) edgar allan poe (1) edgar rice burroughs (1) egészségügy (3) életrajz (8) erdély (1) európai unio (1) fantasy (6) fareed zakaria (1) filozófia (3) francia (1) francis fukuyama (1) gary vaynerchuk (1) gazdaság (19) george friedman (2) goldust (1) guadeloupe (1) hangoskönyv (6) hankiss elemér (4) ha joon chang (1) henry kissinger (1) horror (7) hungária körút (1) huxley (1) hvg kiadó (2) joseph nye (1) joseph vogl (1) kaland (13) kalózregény (1) karib (1) karl marx (3) képregény (6) kimozdulni (1) kopátsy sándor (2) kornai jános (1) közlekedjokosan (1) közlekedj okosan (1) lámfalussy sándor (1) lmp (1) lucky luke (1) marketing (2) marxizmus (2) matolcsy györgy (2) mese (4) michael brooks (1) michael crichton (4) michael lewis (1) michael zulli (1) michio kaku (1) mitológia (3) mohács (1) national geographic (1) neil gaiman (3) némethy laszlo (1) niall ferguson (2) nyugdíj (1) ócsa (1) oktatás (1) önkormányzat (1) országjáró (10) paleo (1) papp józsef (1) paul lendvai (1) pénzügy (5) persányi miklós (1) philip coggan (1) philip k. dick (4) politika (11) popper péter (1) ray bradbury (1) rejtő jenő (1) robert e. howard (4) robert h. frank (1) ronald coase (1) scheiring gábor (1) sci fi (8) simon judit (1) stefan swanepoel (1) steven tyler (1) tankönyv (10) természet (5) terry eagleton (2) thriller (1) tie in (2) történelem (14) tudomány (8) turján (1) útleírás (3) üzlet (9) vallás (1) veress józsef (1) vezetéselmélet (3) világjáró (10) ward moore (1) wwe (5) zene (1) Címkefelhő

RSS

könyvdaráló: csak egy sima olvasónapló

2011.05.12. 00:05 p.a

Gyalogtúra az Appalache 3500 kilométerén át

Címkék: természet útleírás bill bryson 3/5

Bill Bryson:
A Walk in the Woods
ISBN: 9780307279460
puha kötés, 400 oldal, 10X17 cm, angol nyelvű
2007 (első kiadás 1998)
olvasási élmény: 3/5 (rendben van, érdemes olvasni annak, aki szereti az ilyet)

Az Appalachian Trail az Egyesült Államok egyik leghosszabb gyalogtúra-ösvénye, kb 3500 km. Olyasmi, mint itthon (kicsiben) a kéktúra.  Mítoszok kapcsolódnak hozzá, valóságos zarándokútnak mondják. A megszelídítetlen vadon. Aki végigcsinálja, az minimum, hogy beírja az önéletrajzába. Vagy könyvet ír róla, mint Bill Bryson. Na, nem mintha Bryson legyalogolta volna!
 
De legalább megpróbálta. Erről szól a könyv, egyes szám első személyben, sok öniróniával és megfelelő mennyiségű lazasággal előadva. A köpcös, túratapasztalattal szinte egyáltalán nem rendelkező Bill Bryson régi, a nap nagy részében igen idegesítő, de legalább még köpcösebb és elpuhultabb (dohányzó és állandóan sütit zabáló) ismerősével, Stephen Katz-cal indul neki élete gyalogtúrájának. Azt gondolja, a gondos felkészülés azt jelenti, hogy mindent (de tényleg mindent) megvásárol a helyi túraboltban és elolvas vagy tucatnyi, az ösvényről szóló könyvet. Szépen kiszámolja, naponta hány mérföldet kell gyalogolni – csak hogy az első napok után rájöjjön, hogy a felét sem bírja szusszal. Katz még annyira sem (pedig terhén könnyítendő az első komolyabb emelkedőnél kiszór minden fölöslegeset a hátizsákból, köztük az ivóvizet és a következő 5 nap vacsoráját), úgyhogy emberünknek mindig be kell várni a hegytetőn vagy éppen meg kell keresnie, ha az letévedt az útról (általában a legveszélyesebb részeken). A két alak úgy vándorol át az USA egyik legnagyobb őserdőjén, mintha valami sivatagban menetelnének s minden kisvárost és büfét valóságos oázisként élnek meg.
 
A könyv szórakoztat és kikapcsol. Bryson minden nyűgjénél magunkra ismerünk, vagy ha éppen kisportolt túraemberek vagyunk, akkor a szomszédunkra, aki egész hétvégén csak tévét néz és sört iszik.
 
Gyorsan pörögnek az oldalak, miközben nem csak azt tudjuk meg, hogy milyen érzés napokig (hetekig) sátorozni a civilizációtól valószínűtlenül távol, hanem Bryson alapos elméleti felkészülésének hála betekintést nyerünk az Appalachian Trail történetébe, a környező erdők élővilágába, az ide kötődő emberek életébe. Olvashatunk többek között a Centralia nevű lakhatatlanná vált faluról, ami alatt egy baleset következtében meggyulladt a föld mélyén lévő szénkészlet és vagy 50 éve ég, a felszínen pokol-közeli állapotokat produkálva. Azt mondják, még 1000 évig nem alszik ki. Többféle módszert is tanulhatunk arra az esetre, ha medvével találkozunk a rengeteg mélyén. Bryson szerint a leghasználhatóbb: forduljunk meg és fussunk teljes erőből, ezzel legalább aktívan töltjük életünk utolsó 7 másodpercét.
 
Bryson karikatúrát csinál minden túrázóból, aki szembe jön vagy lehagyja (olyan nincs, hogy ő ér utol valakit), gyaloglótársából, önmagából és az egész túrából is. Nehéz nem élvezni a leírását.
 
Néhány éve felvetődött, hogy a könyvből mozifilm készül Robert Redford főszereplésével. Meglátjuk, lesz-e belőle valami. Bryson legutóbbi könyve egy évvel ezelőtt jelent meg „Otthon: a hétköznapi élet rövid története” címmel (At Home: A Short History of Private Life), amiben a minket körülvevő, mindennapi dolgok meglepően színes történelmét tárja fel. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdaralo.blog.hu/api/trackback/id/tr892894333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása