HTML

Címkefelhő

1/5 (4) 2/5 (10) 3/5 (40) 4/5 (12) 5/5 (4) a.e.van vogt (1) aerosmith (1) alice cooper (1) antológia (1) arthur c. clarke (1) asterix (1) attenborough (2) autóteszt (3) autóteszt.com (7) a sci fi klasszikusai (1) bejrút (1) bill bryson (2) boda zsolt (1) brian w. aldiss (2) brock lesnar (1) bud spencer (1) clayton m christensen (1) Clive Finlayson (1) conan (1) csányi vilmos (1) damon knight (1) dan buettner (1) darwin (1) dave mckean (1) david graeber (1) david li (1) edgar allan poe (1) edgar rice burroughs (1) egészségügy (3) életrajz (8) erdély (1) európai unio (1) fantasy (6) fareed zakaria (1) filozófia (3) francia (1) francis fukuyama (1) gary vaynerchuk (1) gazdaság (19) george friedman (2) goldust (1) guadeloupe (1) hangoskönyv (6) hankiss elemér (4) ha joon chang (1) henry kissinger (1) horror (7) hungária körút (1) huxley (1) hvg kiadó (2) joseph nye (1) joseph vogl (1) kaland (13) kalózregény (1) karib (1) karl marx (3) képregény (6) kimozdulni (1) kopátsy sándor (2) kornai jános (1) közlekedjokosan (1) közlekedj okosan (1) lámfalussy sándor (1) lmp (1) lucky luke (1) marketing (2) marxizmus (2) matolcsy györgy (2) mese (4) michael brooks (1) michael crichton (4) michael lewis (1) michael zulli (1) michio kaku (1) mitológia (3) mohács (1) national geographic (1) neil gaiman (3) némethy laszlo (1) niall ferguson (2) nyugdíj (1) ócsa (1) oktatás (1) önkormányzat (1) országjáró (10) paleo (1) papp józsef (1) paul lendvai (1) pénzügy (5) persányi miklós (1) philip coggan (1) philip k. dick (4) politika (11) popper péter (1) ray bradbury (1) rejtő jenő (1) robert e. howard (4) robert h. frank (1) ronald coase (1) scheiring gábor (1) sci fi (8) simon judit (1) stefan swanepoel (1) steven tyler (1) tankönyv (10) természet (5) terry eagleton (2) thriller (1) tie in (2) történelem (14) tudomány (8) turján (1) útleírás (3) üzlet (9) vallás (1) veress józsef (1) vezetéselmélet (3) világjáró (10) ward moore (1) wwe (5) zene (1) Címkefelhő

RSS

könyvdaráló: csak egy sima olvasónapló

2011.06.16. 00:01 p.a

Tanulható (?) államháztartási 1x1

Címkék: oktatás gazdaság önkormányzat nyugdíj egészségügy pénzügy tankönyv veress józsef 2/5

Veress József (szerk.):
A gazdaságpolitika nagy elosztórendszerei
ISBN: 9789639664647
puha kötés, 232 oldal, 17X24 cm
2007
olvasási élmény: 2/5 (közepes, de ennyi időt biztosan nem kellett volna rááldozni)

Miért vesz az ember egy tankönyvet a kezébe – sok évvel diplomázás után? Talán azért, mert a terület ezekben az években sokat változott. Talán, mert a világ működéséről szerzett közvetlen tapasztalat után érdekes, hasznos lehet újraolvasni az elméletet, illetve esetünkben az átfogó leírást. Vagy mert annak idején egyáltalán nem volt ilyen tankönyv/tantárgy/szeminárium (vagy csak nem találkoztunk vele) és ezért nem állhatott össze összefüggő kép.
 
A Műegyetem Gazdaságtudományi Karának 2007-es kiadványa négy jól elkülöníthető fejezetre oszlik: önkormányzatok, egészségügy, nyugdíjrendszerek, oktatáspolitika. Mindegyik más szakember nevéhez kötődik, így fejezetenként más a stílus, tartalom, színvonal. Ebből következően lehetetlen a könyv érdemeiről vagy hibáiról összességében beszélni. Nézzük egyesével.
 
Önkormányzatok: Ennek a fejezetnek nyilvánvalóan az a célja, hogy megszűrje az olvasókat. Aki ezen átrágja magát, annak tényleg nagyon erős az érdeklődése a téma iránt és a későbbi akadályokat egész biztosan könnyedén veszi majd. Ha valaki meg akarja tanulni ezt a részt (mert muszáj neki, elvégre ez eredetileg egy tankönyv, tehát biztos van ilyen), akkor kemény feladattal találja szembe magát – néhány okos szerint ettől lesz a diplomának értéke. Nem csak, hogy nehezen olvasható a szövegezés, hanem fölösleges adatok és felsorolások tömege zsúfolódik a néhány oldalra, miközben érdemi, érdekes, hasznos információ alig van. Félek, hogy az önkormányzati rendszerrel kapcsolatos politika a jövőben is gyenge lábakon fog állni, ha a jövő véleményformálói innen tanulják meg a működést.
 
Egészségügy: Meglepően jól összeszedett anyag, pedig az előzőnél jóval összetettebb témát dolgoz fel. Elég érthetően beszél az egészségügyi piac specialitásairól (pl third-party payment, vagyis más fizet, mint aki a szolgáltatást igénybe veszi, ami egy csomó problémát vet fel) és a lehetséges finanszírozási rendszerekről. A gyógyszerpiacról szóló rész többet érdemelne, gondolom terjedelmi korlátok miatt valahol vágni kellett, bár nem értem miért éppen itt. Megtanulhatunk egy jó adag olyan fogalmat, ami nélkül a kapcsolódó vitákat, újságcikkeket alig értenénk (pl: mi is az a HBCS vagy az IBR?). Ez a fejezet olyan, mint amilyenre számít az ember, amikor a könyvet a kezébe veszi.
 
Nyugdíjrendszerek: Hogy a helykitöltésen kívül mi értelme van itt a képleteknek és a grafikonoknak, azt nem tudom. Ezeken kívül ebben a fejezetben nem sok olyan van, amit az emberek többsége ne tudna, bár ez nem a fejezetet minősíti, hanem a mögöttünk lévő egy évet, ahol ilyen-olyan módon majd’ mindenki kénytelen volt utánanézni, mit is értünk azon, hogy „nyugdíjrendszer”. Akinek nem állt össze, az itt segítséget talál. Az utolsó mondatot (ne felejtsük el, a könyv 2007-es) hadd idézzem minősítés nélkül: „A közeljövőben […] lehet, hogy újabb paradigmatikus reformlépések is sorra kerülnek, például a névleges egyéni számlás rendszer bevezetése. A nyugdíjvita igazán csak most kezdődik.”
 
Oktatáspolitika: A terület dilemmáit és működtetését ilyen rövid keretek között bemutatni képtelenség, nem csoda, hogy nem sikerült igazán érthetően. Valami képet kapunk ugyan, de az elolvasás után távol vagyunk attól, hogy a lefektetett szilárd alapokra tovább lehessen építkezni. Persze a közel átláthatatlan, de biztosan érdektelen és tök fölösleges grafikonok (az egyik vonaldiagramon pl 14 függvényt számoltam össze) és értelmetlen ábrák (pl: 4.4 Az oktatáspolitika kapcsolatrendszere) megszűrésével egy kis helyet még lehetett volna nyerni. Olyan, mintha elő lett volna írva egy meghatározott oldalszám, de már nem volt elég idő a megírásához.
 
Mindegyik fejezetre igaz, hogy 2007 óta sokat változott a világ. A könyv ezért is újabb, kibővített kiadásért kiállt, remélem már készülőben az új változat. Az olvashatóság, tanulhatóság, érthetőség fejlesztése miatt az önkormányzati részt újra kell írni, a többit pedig javítgatni, néhol átszerkeszteni. Nem kérdés, hogy a kötetre szükség van, mert a nagy elosztórendszerek működésének megértése egyrészt az alapműveltség része kellene, hogy legyen, másrészt a megfelelő szintű közgazdászképzés alapfeltétele. Veress József (a kötet szerkesztője) nagy tudású ember, jó kezekben van a projekt, csak foglalkozzon vele eleget.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdaralo.blog.hu/api/trackback/id/tr442959647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása