HTML

Címkefelhő

1/5 (4) 2/5 (10) 3/5 (40) 4/5 (12) 5/5 (4) a.e.van vogt (1) aerosmith (1) alice cooper (1) antológia (1) arthur c. clarke (1) asterix (1) attenborough (2) autóteszt (3) autóteszt.com (7) a sci fi klasszikusai (1) bejrút (1) bill bryson (2) boda zsolt (1) brian w. aldiss (2) brock lesnar (1) bud spencer (1) clayton m christensen (1) Clive Finlayson (1) conan (1) csányi vilmos (1) damon knight (1) dan buettner (1) darwin (1) dave mckean (1) david graeber (1) david li (1) edgar allan poe (1) edgar rice burroughs (1) egészségügy (3) életrajz (8) erdély (1) európai unio (1) fantasy (6) fareed zakaria (1) filozófia (3) francia (1) francis fukuyama (1) gary vaynerchuk (1) gazdaság (19) george friedman (2) goldust (1) guadeloupe (1) hangoskönyv (6) hankiss elemér (4) ha joon chang (1) henry kissinger (1) horror (7) hungária körút (1) huxley (1) hvg kiadó (2) joseph nye (1) joseph vogl (1) kaland (13) kalózregény (1) karib (1) karl marx (3) képregény (6) kimozdulni (1) kopátsy sándor (2) kornai jános (1) közlekedjokosan (1) közlekedj okosan (1) lámfalussy sándor (1) lmp (1) lucky luke (1) marketing (2) marxizmus (2) matolcsy györgy (2) mese (4) michael brooks (1) michael crichton (4) michael lewis (1) michael zulli (1) michio kaku (1) mitológia (3) mohács (1) national geographic (1) neil gaiman (3) némethy laszlo (1) niall ferguson (2) nyugdíj (1) ócsa (1) oktatás (1) önkormányzat (1) országjáró (10) paleo (1) papp józsef (1) paul lendvai (1) pénzügy (5) persányi miklós (1) philip coggan (1) philip k. dick (4) politika (11) popper péter (1) ray bradbury (1) rejtő jenő (1) robert e. howard (4) robert h. frank (1) ronald coase (1) scheiring gábor (1) sci fi (8) simon judit (1) stefan swanepoel (1) steven tyler (1) tankönyv (10) természet (5) terry eagleton (2) thriller (1) tie in (2) történelem (14) tudomány (8) turján (1) útleírás (3) üzlet (9) vallás (1) veress józsef (1) vezetéselmélet (3) világjáró (10) ward moore (1) wwe (5) zene (1) Címkefelhő

RSS

könyvdaráló: csak egy sima olvasónapló

2013.01.24. 11:34 p.a

Jurassic Park reboot

Címkék: kaland attenborough michael crichton 3/5

Michael-Crichton-Micro.jpgMichael Crichton and Richard Preston:
Micro
ISBN: 9780061776458
puha kötés, 256 oldal, 11X17 cm, angol nyelvű
2012 (eslő kiadás: 2011)
olvasási élmény: 3/5 (rendben van, érdemes olvasni annak, aki szereti az ilyet)

Drágám, már megint egy csomóan összementek! – akár ez is lehetne a bejegyzés címe. Lejár-e valaha a babszemnyire zsugorított emberek szenvedéseinek témája?

Úgy tűnik nem, sőt az igazi fénykor valószínűleg csak most következik. Márha igaz, hogy a Micro eleve úgy íródott, hogy könnyű legyen filmet forgatni belőle. Tényleg nem nehéz belátni: a történet nagyon hálás és végtelenül látványos mozit ígér. És elég sekélyes is egy 2 órás filmhez.

Valahol Hawaii mélyén egy hi-tech labor apróra zsugorít mindent: bonyolult gépeket és embereket egyaránt. Egy felnőtt férfi pl fél hüvelyk (1,27 cm) magas lesz a kezelés után. Elsőre azt gondolná az ember, nem olyan rossz dolog ez. Apró orvosi gépeket lehet küldeni a véráramba és micro-kutatók keresnek parányi élőlényeket a növények között, hogy új gyógyszereket fejlesszenek. Olyan világ nyílik meg előttünk, amit addig alig ismertünk. Persze a technológiát máshogy is lehet használni: kulcslyukon behatoló (jobb esetben lehallgatásra, rosszabb esetben gyilkolásra idomított) repülőgépek repkedhetnek a védtelen amerikai elnök körül, sőt az erekbe sem csak gyógyítva lehet közlekedni.

A cégvezető persze hataloméhes, gátlástalan, gonosz ember, akinek a valódi célját igazából nem tudjuk meg, de hát ismerjük az ilyet: minden kell neki. Crichton máskor sem a karakterábrázolásáról volt híres, itt még kevésbé domborít. Az túl sokat tudó, így gyorsan összezsugorított és a trópusi dzsungelben kidobott phd-csapat is egyen-emberekből áll, tudjuk előre, hogy csak arra jók, hogy gyorsan elfogyjanak: ledarálják őket a hangyák, darazsak, pókok és ájtatos manók, hogy csak a legevidensebbeket említsem.

Richard Preston egyébként ügyesen átvette Crichton nyers, eseményközpontú stílusát, úgy sikerült összeraknia a regényt, mintha eredeti Crichton-mű lenne. Pedig csak kisebb részben az. A vázlat kidolgozása után a könyv egyharmadára volt idő, így a mester 2008-as halála után megtalált irományt alaposan ki kellett egészíteni. Vagyis ez az utolsó utáni Michael Crichton novella, legalábbis reméljük, nem próbálják velünk elhitetni, hogy ezen kívül is előkerültek további eredetiek.

Egyébként a Microval egy újabb Jurassic Parkot kaptunk. Maroknyi csapat próbál a dzsungelból kivergődni, miközben hatalmasra nőtt szörnyek lesnek rájuk. Csak a cselekmény nem olyan összetett, ráadásul még egy nagyon fontos és nagyon zavaró különbség biztosan van: Az őslénypark ötlete valamennyire tudományos alapokon állt. Hiszen azóta tényleg tele van a tudomány és a popsajtó réges-régi dns-maradványok rekonstruálásával és persze klónozással. A mágneses erővel összezsugorított emberkék története inkább mesebeli, mint valós. Meg merem kockáztatni, soha nem lesz ilyen vagy hasonló, bármennyire is vágtat a tudomány. Crichtontól mást szoktunk meg.

A könyv azért nem olyan rossz. A micro-világ élőlényei furcsa módon kidolgozottabbak, mint a főszereplők. Nyilván alapos utánaolvasás után lettek pályára állítva. David Attenborough „Life in the Undergrowth" - kalandosan. A thriller-élmény sem hiányzik. A bármelyik pillanatban hazaérkező darázs föld alá vájt járataiban bolyongani, miközben szanaszét heverő lárvái a lebénított áldozatokból falatoznak... Minimum dark fantasy.

A természet nem kegyetlen, csak a túlélésért küzdeni kell – valami ilyesmi a fő üzenet. Nem túl sok, de talán épp elég. Hogy magyarul miért nem jelent még meg, azt viszont tényleg nem értem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdaralo.blog.hu/api/trackback/id/tr855040699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása