HTML

Címkefelhő

1/5 (4) 2/5 (10) 3/5 (40) 4/5 (12) 5/5 (4) a.e.van vogt (1) aerosmith (1) alice cooper (1) antológia (1) arthur c. clarke (1) asterix (1) attenborough (2) autóteszt (3) autóteszt.com (7) a sci fi klasszikusai (1) bejrút (1) bill bryson (2) boda zsolt (1) brian w. aldiss (2) brock lesnar (1) bud spencer (1) clayton m christensen (1) Clive Finlayson (1) conan (1) csányi vilmos (1) damon knight (1) dan buettner (1) darwin (1) dave mckean (1) david graeber (1) david li (1) edgar allan poe (1) edgar rice burroughs (1) egészségügy (3) életrajz (8) erdély (1) európai unio (1) fantasy (6) fareed zakaria (1) filozófia (3) francia (1) francis fukuyama (1) gary vaynerchuk (1) gazdaság (19) george friedman (2) goldust (1) guadeloupe (1) hangoskönyv (6) hankiss elemér (4) ha joon chang (1) henry kissinger (1) horror (7) hungária körút (1) huxley (1) hvg kiadó (2) joseph nye (1) joseph vogl (1) kaland (13) kalózregény (1) karib (1) karl marx (3) képregény (6) kimozdulni (1) kopátsy sándor (2) kornai jános (1) közlekedjokosan (1) közlekedj okosan (1) lámfalussy sándor (1) lmp (1) lucky luke (1) marketing (2) marxizmus (2) matolcsy györgy (2) mese (4) michael brooks (1) michael crichton (4) michael lewis (1) michael zulli (1) michio kaku (1) mitológia (3) mohács (1) national geographic (1) neil gaiman (3) némethy laszlo (1) niall ferguson (2) nyugdíj (1) ócsa (1) oktatás (1) önkormányzat (1) országjáró (10) paleo (1) papp józsef (1) paul lendvai (1) pénzügy (5) persányi miklós (1) philip coggan (1) philip k. dick (4) politika (11) popper péter (1) ray bradbury (1) rejtő jenő (1) robert e. howard (4) robert h. frank (1) ronald coase (1) scheiring gábor (1) sci fi (8) simon judit (1) stefan swanepoel (1) steven tyler (1) tankönyv (10) természet (5) terry eagleton (2) thriller (1) tie in (2) történelem (14) tudomány (8) turján (1) útleírás (3) üzlet (9) vallás (1) veress józsef (1) vezetéselmélet (3) világjáró (10) ward moore (1) wwe (5) zene (1) Címkefelhő

RSS

könyvdaráló: csak egy sima olvasónapló

2012.06.20. 15:31 p.a

Emberkísérletek a Marson

Címkék: sci fi ray bradbury 3/5

bradbury marsbeli kronikak.jpgRay Bradbury:
Marsbéli Krónikák
ISBN: 9786155049613
puha kötés, 206 oldal, 14X21 cm
2012 (eredeti amerikai kiadás 1950)
olvasási élmény: 3/5 (rendben van, érdemes olvasni annak, aki szereti az ilyet)

Két héttel ezelőtt halt meg Ray Bradbury, nem sokkal 92. évének betöltése előtt. Nem kérdés: Bradbury igazi klasszikus. Mégsem olvastam tőle soha semmit. „Alap. Olyan, mint Clarke, Asimov vagy Lem." – kaptam meg erre valakitől úgy, hogy szinte elszégyelltem magam.

Nézem a nekrológokat, két művet emel ki mindegyik: The Martian Chronicles és Fahrenheit 451. Másnap a könyvesboltban szinte kiszúrja a szemem a halványrózsaszín, lila betűs borító. Az Agave kiadó tud időzíteni. Nemrég hozta ki az eredetileg 1950-es Marsbéli Krónikákat, ráadásul a régi, 1966-os Kuczka Péter-féle fordításban (külön királyság!). Nem kérdés, eljött az idő, hogy még én is Bradbury-t olvassak.

Fixup. Így hívják, amikor önálló novellákat egymás mögé gyűjtenek, majd kicsit átírják, hogy valamennyire egységes történetet alkossanak. Itt is erről van szó. A cím találó: viszonylag nagy időtávot átfogó, egymástól igazából független sztorik, mind felfűzve a Mars meghódításának néhol heroikus, néhol szánalmas történetére.

Bradbury nagymester. Ahogy mondani szokták: olyan atmoszférát teremt, ami egy pillanat alatt beszippantja az embert. Nem is akarom itt most ecsetelni, hogy a könyv miért jó és miért érdemes rászánni az időt. Legyen elég annyi, hogy jó és érdemes. Ugyanakkor... Van néhány dolog, ami nem tetszett. Szemét módon ezeket viszont nem hallgatom el.

A legnagyobb problémám a rendre erőltetetten felépített jelenetekkel van. Az adott helyzetbe került emberek egész normálisan viselkednek, de egyáltalán nem logikus, hogy miért és hogyan kerültek oda, sőt az egész jelenet nem természetes. Pontosabban: tök biztos, hogy ilyen szituáció nem áll elő (emberileg, nem technikailag). Mint valami kísérlet, egyszerűen egymás mellé lettek pakolva a szereplők és most megnézhetjük, hogyan alakítanak egy életidegen helyzetben. Izgulhatunk, sikerül-e nekik helytállni, mint valami labirintusba pottyantott egereknek. Persze nyilván ez a lényeg, szándékosan emberkísérletekkel van teleírva minden lap. Érdekes és akár élvezni is lehet, de nekem egyszerűen nem tetszik. Más meg (gondolom) el van tőle ragadtatva.

Hiába írják a könyv hátulján, hogy „Ray Bradbury 1950-ben megjelent műve ma is döbbenetesen friss", attól még nem lesz az. Értem, hogy 1950-ben egyszerűen nem lehetett elképzelni, mi lesz 1999-ben vagy 2005-ben, de hát ez mégis sci-fi, nem fantasy. A feketék még elnyomottak, telefon és számítógép csak hírből ismert, az űrutazásnak nem sok köze van a valósághoz, a Mars meg egyáltalán nem olyan, mint az a Mars, amit ma ismerünk. Igazából nem is ez a valódi probléma, sőt akár érdekes is lehet 60 éves gondolatokat olvasni, de minek kell hülyeséget írni a hátsó borítóra? Biztos nem erre gondoltak, hanem... Mire is?

Például a zöld (itt: környezettudatos, nem pedig marslakós) gondolkodásra? Tele van vele a könyv. Valószínűleg az ilyen fejtegetések akkoriban újak lehettek, ma viszont a hajam égnek áll az idealizmustól és gagyiságától. A zöld gondolat sokat fejlődött az elmúlt 60 évben, előnyére.

Vagy az örök emberi konfliktusokra, az ember természetére? Ezzel kapcsolatban meg lásd a három bekezdéssel korábban leírtakat.

Tehát itt egy elismert klasszikus, én meg csak szidom. Merész dolog, mindenki fel fog háborodni. Talán nem értem a lényegét? Talán. Bradbury költészet – mondják. Én meg sci-fi regényt vártam, ami úgy tűnik hiba volt. Nem véletlen, hogy nincs tele verses kötetekkel a Könyvdaráló. Költészet és irodalomtörténet. A Marsbéli Krónikákat mindegyikért lehet szeretni. A sci-fi-nek csak a hangulata van meg. Értem, hogy néha az is elég.

Mindenesetre legközelebbre marad Clarke, Asimov vagy Lem.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdaralo.blog.hu/api/trackback/id/tr164600812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2012.06.21. 09:32:45

@balogh53: Elfogadom, de azt szabad tudni, hogy miért is?

balogh53 2012.06.23. 00:18:47

Azt hiszem, bedobozolod a sf irodalmat. Pedig az is csak egyszerűen irodalom, mindenféle (irodalmi) eszközökkel próbál hatni az olvasóra.
Van számtalan válfaja, ezek között a Bradbury írásai a lírikusabb irányzatot képviselik... Próbáld csak egyszerűen irodalomként olvasni. Ízlelgetni a leírásokat, a képeket, hasonlatokat...
Mond, te hogyan olvasod a Tajtékos napok-at Viantól, vagy a Mester és Margaritá-t Bulgakovtól ?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2012.06.25. 10:06:12

@balogh53: Oké, így értem. Dehát én pont azt mondtam, hogy nem kedvelem a lírát, világéletemben így volt. Ez ilyen ki-mit szeret kérdés, nem vagyunk ugyanolyanok.

Tajtékos napokat bevallom nem olvastam, a Mestert meg kifejezetten rossz érzésekkel pörgettem végig.

De akkor világos, hogy mire mondtad.
süti beállítások módosítása