HTML

Címkefelhő

1/5 (4) 2/5 (10) 3/5 (40) 4/5 (12) 5/5 (4) a.e.van vogt (1) aerosmith (1) alice cooper (1) antológia (1) arthur c. clarke (1) asterix (1) attenborough (2) autóteszt (3) autóteszt.com (7) a sci fi klasszikusai (1) bejrút (1) bill bryson (2) boda zsolt (1) brian w. aldiss (2) brock lesnar (1) bud spencer (1) clayton m christensen (1) Clive Finlayson (1) conan (1) csányi vilmos (1) damon knight (1) dan buettner (1) darwin (1) dave mckean (1) david graeber (1) david li (1) edgar allan poe (1) edgar rice burroughs (1) egészségügy (3) életrajz (8) erdély (1) európai unio (1) fantasy (6) fareed zakaria (1) filozófia (3) francia (1) francis fukuyama (1) gary vaynerchuk (1) gazdaság (19) george friedman (2) goldust (1) guadeloupe (1) hangoskönyv (6) hankiss elemér (4) ha joon chang (1) henry kissinger (1) horror (7) hungária körút (1) huxley (1) hvg kiadó (2) joseph nye (1) joseph vogl (1) kaland (13) kalózregény (1) karib (1) karl marx (3) képregény (6) kimozdulni (1) kopátsy sándor (2) kornai jános (1) közlekedjokosan (1) közlekedj okosan (1) lámfalussy sándor (1) lmp (1) lucky luke (1) marketing (2) marxizmus (2) matolcsy györgy (2) mese (4) michael brooks (1) michael crichton (4) michael lewis (1) michael zulli (1) michio kaku (1) mitológia (3) mohács (1) national geographic (1) neil gaiman (3) némethy laszlo (1) niall ferguson (2) nyugdíj (1) ócsa (1) oktatás (1) önkormányzat (1) országjáró (10) paleo (1) papp józsef (1) paul lendvai (1) pénzügy (5) persányi miklós (1) philip coggan (1) philip k. dick (4) politika (11) popper péter (1) ray bradbury (1) rejtő jenő (1) robert e. howard (4) robert h. frank (1) ronald coase (1) scheiring gábor (1) sci fi (8) simon judit (1) stefan swanepoel (1) steven tyler (1) tankönyv (10) természet (5) terry eagleton (2) thriller (1) tie in (2) történelem (14) tudomány (8) turján (1) útleírás (3) üzlet (9) vallás (1) veress józsef (1) vezetéselmélet (3) világjáró (10) ward moore (1) wwe (5) zene (1) Címkefelhő

RSS

könyvdaráló: csak egy sima olvasónapló

2012.08.17. 13:25 p.a

Kínáé lesz-e a világ?

Címkék: politika történelem henry kissinger niall ferguson fareed zakaria 3/5 david li

China_Text.jpgHenry Kissinger, Fareed Zakaria, Niall Ferguson, David Daokui Li:
Wird China das 21. Jahrhundert beherrschen?
ISBN: 9783570551882
puha kötés, 110 oldal, 12X20 cm, német nyelvű
2012 (első, angol nyelvű kiadás 2011)
olvasási élmény: 3/5 (rendben van, érdemes olvasni annak, aki szereti az ilyet)

Kínáé lesz-e a 21. század? Meglehet-e állítani az emelkedését? Veszélyt jelent-e  a világ többi részére? Egyáltalán lesz-e gyökeres fordulat a világpolitika színpadán, azaz átveszi-e Kína az USA vezető szerepét? Ha igen, milyen világ lesz az? Ha nem, miért nem?

Jobban működik-e államilag irányított kapitalizmus, mint az amerikai típusú? A gazdasági hatalom feltétlenül együtt jár a geopolitikai térnyeréssel? Miben más a kínai mentalitás, mint az amerikai? Kinövi-e Kína saját belső problémáit vagy törvényszerű, hogy előbb-utóbb összeomlik? Lehet-e hatékonyan irányítani 1,3 milliárd ember? Lehet-e konfliktus az USA és Kína között?

Bő egy évvel ezelőtt Torontóban ült össze ez a négy nagy agy, hogy élőben, 3000 ember előtt (+akik az internetes közvetítést követték) vitatkozzon a fentiekről. A vita szó szerinti lejegyzése ez a rövid könyv.

Henry Kissingert valószínűleg nem kell bemutatni, volt amerikai külügyminiszter, diplomáciai-külpolitikai-biztonságpolitikai szakértő, a Harvard tanára. A könyv állítása szerint soha ezelőtt nem vett részt nyilvános vitában, csak most, 88 évesen debütált.

Az indiai születésű Fareed Zakaria A Newsweek és a Time Magazine volt főszerkesztője, A The Post-American World c. könyve csak azért nincs itt fönt a Könyvdarálón, mert jóval a blog indulása előtt olvastam.

Niall Ferguson a Harvard történész-professzora, de róla sokat nem írok, mert ő nem először jár a Könyvdarálón.

David Li kínai közgazdász, a kínai jegybank főtanácsadója.

A terjedelem és a műfaj persze nem enged mélyebb elemzést, így a komolynak tűnő téma ellenére ez is strandra való könyv (tudom, már nyár vége van, de talán még nem késő), amennyiben négy okos ember könnyű vitáját oda valónak tartjuk. Egy délután simán lehet végezni vele, bár nekem jóval tovább tartott a tanulási fázisban lévő német nyelv miatt.

A koncepció szerint Ferguson és Li az „igen, Kínáé a 21. század" álláspontot képviselik, míg Kissinger és Zakaria az ellenkezőjét. Ferguson nem tudja teljesen beleélni magát a szerepbe, de azért igyekszik érvelni. Li meg úgy beszél, ahogy egy Kínaitól elvárnánk.

A fő probléma, hogy a kérdés nem pontos. Mit értünk azalatt, hogy „Kínáé"? Erősebb lesz, mint most, befolyásosabb? Vagy mindenkit maga alá gyűr és átveszi az USA monopol helyét, gyakorlatilag a világ ura lesz? A vita emiatt kicsit olyan, mintha süketek párbeszéde lenne: valahogy mindenki másról beszél. De ahogy mondtam, ez a könyv nem valami bonyolult szakmai elemzés, értékezés. Egyszerűen érdekes ezt a 4 nagy embert együtt látni (olvasni) és bónuszként egy-egy mondatuk talán gondolatébresztő lehet. Hátha segít abban is, hogy kevésbé sablonosan gondolkodjunk a erről az egyébként agyonrágott, de eléggé meg nem érthető témáról.

A vita egyébként annyira rövid, hogy a 100 oldalas könyv végére még két interjú is belefért, Kissingerrel és Livel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdaralo.blog.hu/api/trackback/id/tr264717376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása