HTML

Címkefelhő

1/5 (4) 2/5 (10) 3/5 (40) 4/5 (12) 5/5 (4) a.e.van vogt (1) aerosmith (1) alice cooper (1) antológia (1) arthur c. clarke (1) asterix (1) attenborough (2) autóteszt (3) autóteszt.com (7) a sci fi klasszikusai (1) bejrút (1) bill bryson (2) boda zsolt (1) brian w. aldiss (2) brock lesnar (1) bud spencer (1) clayton m christensen (1) Clive Finlayson (1) conan (1) csányi vilmos (1) damon knight (1) dan buettner (1) darwin (1) dave mckean (1) david graeber (1) david li (1) edgar allan poe (1) edgar rice burroughs (1) egészségügy (3) életrajz (8) erdély (1) európai unio (1) fantasy (6) fareed zakaria (1) filozófia (3) francia (1) francis fukuyama (1) gary vaynerchuk (1) gazdaság (19) george friedman (2) goldust (1) guadeloupe (1) hangoskönyv (6) hankiss elemér (4) ha joon chang (1) henry kissinger (1) horror (7) hungária körút (1) huxley (1) hvg kiadó (2) joseph nye (1) joseph vogl (1) kaland (13) kalózregény (1) karib (1) karl marx (3) képregény (6) kimozdulni (1) kopátsy sándor (2) kornai jános (1) közlekedjokosan (1) közlekedj okosan (1) lámfalussy sándor (1) lmp (1) lucky luke (1) marketing (2) marxizmus (2) matolcsy györgy (2) mese (4) michael brooks (1) michael crichton (4) michael lewis (1) michael zulli (1) michio kaku (1) mitológia (3) mohács (1) national geographic (1) neil gaiman (3) némethy laszlo (1) niall ferguson (2) nyugdíj (1) ócsa (1) oktatás (1) önkormányzat (1) országjáró (10) paleo (1) papp józsef (1) paul lendvai (1) pénzügy (5) persányi miklós (1) philip coggan (1) philip k. dick (4) politika (11) popper péter (1) ray bradbury (1) rejtő jenő (1) robert e. howard (4) robert h. frank (1) ronald coase (1) scheiring gábor (1) sci fi (8) simon judit (1) stefan swanepoel (1) steven tyler (1) tankönyv (10) természet (5) terry eagleton (2) thriller (1) tie in (2) történelem (14) tudomány (8) turján (1) útleírás (3) üzlet (9) vallás (1) veress józsef (1) vezetéselmélet (3) világjáró (10) ward moore (1) wwe (5) zene (1) Címkefelhő

RSS

könyvdaráló: csak egy sima olvasónapló

2012.03.03. 11:30 p.a

A motivációs kérdés sci-fi

Címkék: sci fi philip k. dick 3/5

afrolix8kuldotte.jpgPhilip K. Dick:
A Frolix-8 küldötte
ISBN: 9786155049606
puha kötés, 222 oldal, 15X21 cm
2012 (első, angol nyelvű kiadás: 1969)
olvasási élmény: 3/5 (rendben van, érdemes olvasni annak, aki szereti az ilyet)

Az Agave kiadó rendületlenül halad a Philip K. Dick életmű közzétételével, a 2003-as indulás óta ez a 24. kötet. Biztosan üzletként is beválik (bár nem tudom, rajtam kívül hányan lehetnek, akik ennyi megjelenés után is stabil vásárlók), de az én szememben méginkább egyfajta misszió.  Dick a XX. századi irodalom nagy alakja, mégha itthon a csak-jókai-a-szépirodalom hozzáállás miatt a hivatalos ítészek jó része ponyvaként tartja számon. Hiába, majd itt is a generációváltás hozza meg a változást (félúton vagyunk), mint az élet minden más területén (mikor lesz olyan politikai vezetése az országnak, amelyről elmondható, hogy tagjai nem a szocializmusban nevelkedtek? – na mindegy). Lényeg, hogy a sorozat sokat segít a szemléletváltásban, sőt 9 év után jogos lehet a múltidő: már mostanáig is sokat segített.

Dick minden írása ugyanaz. Menekülés, elváltozott agyi folyamatok, eltorzult, túlerőben lévő állam, mindenki figyel mindenkit és még további menekülés, menekülés, menekülés, sci-fi körítéssel. A közepétől érthetetlen részletek jönnek be, ezeken még könnyen túllendül az ember, aztán a végére egészen zavaros lesz minden. Látszólag ennyi. Sablon, de a könyveknek azt hiszem nem is (csak) ez a lényege. Dick abban jó, hogy helyzeteket állít fel, kérdéseket tesz fel. Nem ad választ, inkább ködössé teszi az ok-okozatot. Persze lehet, van, aki pont ezért nem szereti az ilyet. Mert készrevágott válaszokra vágyik.

A Frolix-8 olvasásakor gyorsan feltűnt, hogy meglepően átlátható a cselekmény. A végén több felvetésre sincs válasz, viszont kavarás sincs, illetve ami van, az érthető. Gondoltam, biztos valami korai mű, még nem alakult ki a zavarosba hajtó stílus. Vagy kései és már változott. De nem. A regény évekkel az Ember a fellegvárban, a Palmer Eldritch és az Álmodnak-e az androidok után, de a VALIS, az Albemuth és a Scanner Darkly előtt született. Szóval magyarázat nincs, legalábbis ilyen egyszerű nincs. Sokan nem is szeretik, illetve gyenge eresztésnek tartják ezt a darabot, valószínűleg hiányzik nekik a hangulat. Gyenge eresztés? Szó sincs róla.

A 22. században a társadalmat egy szűk elit irányítja. Ők a szuperemberek, akik evolúciósan fejlettebbek, mint a többiek. Okosabbak (nagyobb és másképpen működő aggyal) vagy telepatikus képességeik vannak (jövőérzékelés, gondolatolvasás). Az emberiség nagy része alattvaló, illetve inkább úgy helyes, hogy irányított, beosztott ember. Elvileg nem lehet sok panaszuk: 120 az átlagéletkor és nincs létbizonytalanság. Még az illúziót is megadják nekik, hogy bekerülhetnek az elitbe, de persze igazából erre esélyük sincs (a teszteket manipulálják). A szabadság viszont hiánycikk. A rendszerelleneseket munkatáborba vagy börtönbe zárják, üldözik. Ellenben aki nem ugrál, annak nem lesz baja.

Természetesen létezik az ellenállás, a föld alatti mozgalom. Röplapokat terjesztenek, alkoholt isznak és egyenlőséget, szabadságot prédikálnak. A legrátermettebb elindul a kozmoszba, hogy külső, idegen segítséget hozzon az elnyomott emberek felszabadítására. Rátalál a Frolix-8 küldöttére, egy szuperlényre, aki becsszó megígéri, hogy segít, de nem fog ártani senkinek. A földi kormányzat és hadsereg tehetetlen, nem tudja megállítani a fejlettebb intelligenciát. És a regénynek valahol itt vége is van.

Igaz, a könyv sok kívánni valót hagy maga után. A jellegtelen főszereplőt még értem is, de a sablonok nem túl tetszetősek (nem a fentebb írt „menekülés" típusúakra gondolok, hanem például: a lény a lézerágyuk támadásától csak erősebb lesz). De mondom, szerintem itt nem ez a lényeg, hanem a helyzetleírás, kérdésfeltevés:

*Jogos-e a forradalmi hevület, tényleg elvárható, kívánatos-e, hogy az alkalmasabb, de kisebbségben lévő szuperemberek helyett a többség uralkodjon? *Jól uralkodnak-e a szuperemberek? *Van-e egyáltalán olyan rendszer, ami ellen nem szerveződik forradalom? *Szabad-e külső erővel eldönteni a belső vitákat, kinek jó az? *Igazságos-e a szuperembereket az egyenlőség elve miatt visszafogni, képességeiket elvenni, jó-e ez egyáltalán valakinek?

A könyvben többször visszatérő fő kérdés, hogy mi az egyén motivációja? Miért lesz valaki ellenálló, forradalmár? Miért akar új rendszert? Miért akarja annyira, hogy életét/szabadságát kockáztatva röplapokat terjeszt vagy akár idegeneket hoz a saját faja ellen? Mi mozgatja a döntéseit, ha a társadalom élén áll?

„Tudod, hogy a francia nemesség mitől félt a forradalom idején? Hogy valaki bejön a palotájukba és összetöri a zongorát. Micsoda szűklátókörűség!"

Mert az emberek „személyes szinten élnek, az motiválja őket, nem az ügy, nem az ideológia. Ha mégis az ügynek szentelik magukat, csak azért, hogy visszakapjanak valamit a személyes életükben, például méltóságot vagy értelmet. Jobb lakhatást, fajok közti házasságot." Hogy kiküszöböljék a bennük lévő sértettséget, kiszolgálják a nagyravágyást.

Igaz lehet. Kérdés csak az, akkor miért van minden rendszerben forradalmi mozgalom? Nincs olyan, hogy a személyes szinten elégedettek vagyunk? Ez az ember természete, legfeljebb elnyomni tudjuk? Az elégedetlenség és az önző vágyak a világ szerveződésének alapelvei? Úgy tűnik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdaralo.blog.hu/api/trackback/id/tr54285885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása