HTML

Címkefelhő

1/5 (4) 2/5 (10) 3/5 (40) 4/5 (12) 5/5 (4) a.e.van vogt (1) aerosmith (1) alice cooper (1) antológia (1) arthur c. clarke (1) asterix (1) attenborough (2) autóteszt (3) autóteszt.com (7) a sci fi klasszikusai (1) bejrút (1) bill bryson (2) boda zsolt (1) brian w. aldiss (2) brock lesnar (1) bud spencer (1) clayton m christensen (1) Clive Finlayson (1) conan (1) csányi vilmos (1) damon knight (1) dan buettner (1) darwin (1) dave mckean (1) david graeber (1) david li (1) edgar allan poe (1) edgar rice burroughs (1) egészségügy (3) életrajz (8) erdély (1) európai unio (1) fantasy (6) fareed zakaria (1) filozófia (3) francia (1) francis fukuyama (1) gary vaynerchuk (1) gazdaság (19) george friedman (2) goldust (1) guadeloupe (1) hangoskönyv (6) hankiss elemér (4) ha joon chang (1) henry kissinger (1) horror (7) hungária körút (1) huxley (1) hvg kiadó (2) joseph nye (1) joseph vogl (1) kaland (13) kalózregény (1) karib (1) karl marx (3) képregény (6) kimozdulni (1) kopátsy sándor (2) kornai jános (1) közlekedjokosan (1) közlekedj okosan (1) lámfalussy sándor (1) lmp (1) lucky luke (1) marketing (2) marxizmus (2) matolcsy györgy (2) mese (4) michael brooks (1) michael crichton (4) michael lewis (1) michael zulli (1) michio kaku (1) mitológia (3) mohács (1) national geographic (1) neil gaiman (3) némethy laszlo (1) niall ferguson (2) nyugdíj (1) ócsa (1) oktatás (1) önkormányzat (1) országjáró (10) paleo (1) papp józsef (1) paul lendvai (1) pénzügy (5) persányi miklós (1) philip coggan (1) philip k. dick (4) politika (11) popper péter (1) ray bradbury (1) rejtő jenő (1) robert e. howard (4) robert h. frank (1) ronald coase (1) scheiring gábor (1) sci fi (8) simon judit (1) stefan swanepoel (1) steven tyler (1) tankönyv (10) természet (5) terry eagleton (2) thriller (1) tie in (2) történelem (14) tudomány (8) turján (1) útleírás (3) üzlet (9) vallás (1) veress józsef (1) vezetéselmélet (3) világjáró (10) ward moore (1) wwe (5) zene (1) Címkefelhő

RSS

könyvdaráló: csak egy sima olvasónapló

2011.06.23. 00:01 p.a

500 év diadalmenet

Címkék: történelem tudomány niall ferguson 3/5

Niall Ferguson:
Civilization
The West and the Rest
ISBN: 9781846142734
kemény kötés, 454 oldal (jegyzetekkel és névmutatóval), 16X24 cm, angol nyelvű
2011
olvasási élmény: 3/5 (rendben van, érdemes olvasni annak, aki szereti az ilyet)

Mi tette naggyá a nyugati civilizációt? Ha visszaugrunk az időben, egészen XV. század elejére és körbepillantunk a világon, semmi sem utal a későbbi eredményekre. Anglia, Franciaország, Kasztília, Portugália és a többiek nyomorúságos, betegségtől és szegénységtől sújtott, reménytelennek tűnő helyek, különösen, ha olyan erőközpontokhoz hasonlítjuk őket, mint a Török Birodalom vagy a Ming-dinasztia korának Kínája. Az elmúlt 500 évben mégis a Nyugat diadalmaskodott, maga alá gyűrve a többieket politikai, kulturális, katonai, gazdasági téren egyaránt. Mi történt? Miért történt? Mi lehet a nyugati civilizáció titka? Miként emelkedhetett fel és uralhatta a világot néhány apró állam a világ végén, a hatalmas eurázsiai kontinens nyugati csücskében? Meddig marad ez így?
 
Niall Fergusson brit történészprofesszor válaszként hat okot sorol föl:
*versengés: nem csak gazdasági, hanem Európa elaprózódott államstruktúrája miatt politikai értelemben is
*robbanásszerű fejlődés a tudományok terén
*a magántulajdon szentségének eszméje
*orvoslás és egészségügy, ami az otthoni stabilitás és népesség-növekedés mellett lehetővé tette idegen kontinensek meghódítását
*fogyasztói társadalom, ahol a tömegek nem csak alkalmazottak/munkások, hanem egyben fogyasztók is
*(protestáns) munkaetika
 
Ferguson a fenti hat pont mentén végigjátssza az elmúlt félezer évet, értékelve a Nyugat előrehaladását, összehasonlítva a többiekkel, majd ennek mentén a nyugati civilizáció uralmának végét jósolja. Olvashatunk a portugál és a kínai felfedezőutakról, a török birodalom terjeszkedésének megállításáról, Észak- és Dél-Amerika eltérő meghódításáról, Afrika gyarmatosításáról, a Szovjetunió összeomlásáról, hogy csak a legnagyobbakat említsük.
 
A láthatólag nagy kutatómunkával készült, jelentős ismeretanyagot átfogó könyv attól érdekes, könnyen olvasható, hogy egyéni és részletes, talán kevésbé ismert történetekkel mutatja be a változásokat. Megtudhatjuk többek között, hogy Franciaország hogyan sorozott szenegáliakat a világháború idején; hogyan került az első zsiráf Kínába; hogyan járult hozzá James Dean a farmer népszerűsítéséhez; miként képzelte el Simón Bolívar a Dél-Amerikai Egyesült Államokat.
 
A könyv nagy ívet szeretne leírni. Hogy ne csalódjunk, fontos már az elején tudni, hogy Ferguson a felhozott példákkal nem bizonyítani, hanem csak érthetővé akarja tenni elméletét. A kötet történelemről szól, de nem lexikon vagy történelemkönyv. Kiragadott elemek támasztják alá a fenti hat pontot, így sokminden kimarad, olyanok is, amik talán épp az elmélet ellen szólnának.
 
A Civilization pózol, mintha tudományos mű lenne, pedig messze van az akadémiai magaslatoktól. Tudományos ismeretterjesztés ez, abból viszont a jobbik fajta. Biztos, hogy az állítások (és különösen a példaválasztások) között számos vitatható is van, de az érdekes, figyelmet lekötő, széles spektrumból válogatott leírások és eseménybemutatások mindenképpen értékessé teszik a könyvet, bár sokszor elkalandoznak az alapkoncepciótól s így a könyv fő csapásához nem adnak hozzá (nem úgy az olvasmányossághoz). Ferguson inkább eladható és sikeres, mint a történelem-tudományt építő művet írt, amivel a hétköznapi olvasó persze csak jól járt.
 
A kiadványhoz hat részes TV-sorozat is készült, amit 2011 március-áprilisban mutattak be a Channel 4 brit állami televízióban. Talán egyszer hozzánk is eljut.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdaralo.blog.hu/api/trackback/id/tr232998252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása