HTML

Címkefelhő

1/5 (4) 2/5 (10) 3/5 (40) 4/5 (12) 5/5 (4) a.e.van vogt (1) aerosmith (1) alice cooper (1) antológia (1) arthur c. clarke (1) asterix (1) attenborough (2) autóteszt (3) autóteszt.com (7) a sci fi klasszikusai (1) bejrút (1) bill bryson (2) boda zsolt (1) brian w. aldiss (2) brock lesnar (1) bud spencer (1) clayton m christensen (1) Clive Finlayson (1) conan (1) csányi vilmos (1) damon knight (1) dan buettner (1) darwin (1) dave mckean (1) david graeber (1) david li (1) edgar allan poe (1) edgar rice burroughs (1) egészségügy (3) életrajz (8) erdély (1) európai unio (1) fantasy (6) fareed zakaria (1) filozófia (3) francia (1) francis fukuyama (1) gary vaynerchuk (1) gazdaság (19) george friedman (2) goldust (1) guadeloupe (1) hangoskönyv (6) hankiss elemér (4) ha joon chang (1) henry kissinger (1) horror (7) hungária körút (1) huxley (1) hvg kiadó (2) joseph nye (1) joseph vogl (1) kaland (13) kalózregény (1) karib (1) karl marx (3) képregény (6) kimozdulni (1) kopátsy sándor (2) kornai jános (1) közlekedjokosan (1) közlekedj okosan (1) lámfalussy sándor (1) lmp (1) lucky luke (1) marketing (2) marxizmus (2) matolcsy györgy (2) mese (4) michael brooks (1) michael crichton (4) michael lewis (1) michael zulli (1) michio kaku (1) mitológia (3) mohács (1) national geographic (1) neil gaiman (3) némethy laszlo (1) niall ferguson (2) nyugdíj (1) ócsa (1) oktatás (1) önkormányzat (1) országjáró (10) paleo (1) papp józsef (1) paul lendvai (1) pénzügy (5) persányi miklós (1) philip coggan (1) philip k. dick (4) politika (11) popper péter (1) ray bradbury (1) rejtő jenő (1) robert e. howard (4) robert h. frank (1) ronald coase (1) scheiring gábor (1) sci fi (8) simon judit (1) stefan swanepoel (1) steven tyler (1) tankönyv (10) természet (5) terry eagleton (2) thriller (1) tie in (2) történelem (14) tudomány (8) turján (1) útleírás (3) üzlet (9) vallás (1) veress józsef (1) vezetéselmélet (3) világjáró (10) ward moore (1) wwe (5) zene (1) Címkefelhő

RSS

könyvdaráló: csak egy sima olvasónapló

2011.09.22. 00:01 p.a

Akik 100 évig élnek

Címkék: útleírás national geographic 2/5 dan buettner

Dan Buettner:
A hosszú élet oázisai

ISBN: 9789639547803
kemény kötés, 286 oldal, 16X23 cm
2009 (első, amerikai megjelenés 2008)
olvasási élmény: 2/5 (közepes, de ennyi időt biztosan nem kellett volna rááldozni)

A legtöbb emberben valamiért ott él a meggyőződés, hogy a hosszú élet a szép élet, hogy a hosszú élet a kívánatos élet. Hogy miért van ez és hogy bármennyire is igaz-e, arról most nem szólunk. Dan Buettner alapvetőnek veszi, még a feltevést sem tartja érdemesnek, de lehet, hogy egyszerűen eszébe sem jut. A könyv arra épít, hogy a modern (nyugati) ember vágyik arra, hogy száz éves legyen, s így teljesen jogos a kérdés, sőt minden kérdés közül a legfontosabb, hogy hogyan érhetjük ezt el?
 
A hosszú élet oázisai nem valami életvizet reklámozó gagyiság, nem is ígéri, hogy választ ad a nagy felvetésre. A National Geographic ernyője alatt megjelent kötet inkább utazásra hív, mesél, bemutat, hogy a tanulságokat a szerzővel együtt vonjuk le. Életmódrecept helyett inkább bizonyos szempont szerint rendezett útleírásról van szó. Buettner négy „kék zónát” keresett fel, ahol feltűnően sok ember él feltűnően sokáig.
 
A világ négy nagyon különböző pontja, nagyon különböző kultúrája, nagyon különböző életstílusa. Van-e bennük valami közös? Okinava Japánban, a Nicoya-félsziget Costa Ricán, Barbagia Szardínián és a Loma Linda közösség Kaliforniában. Buettner utazik, körbenéz, beszélget a helyi idősekkel és megpróbál következtetéseket levonni. Ahogy várható (vagyis korrekt módon, ami egy ilyen témájú könyvnél egyáltalán nem természetes), arra jut, hogy a hosszú életre nincs egységes recept. Ennek ellenére felfedezhetőek bizonyos életmódbeli hasonlóságok, de ezek csak általánosan fogalmazhatóak meg és egyik sem jelent igazi meglepetést: mozogjunk, legyünk aktívak; együnk kicsit kevesebbet, mint egyébként és akkor is főleg zöldséget, kerüljük a húsokat; igyunk vörösbort; szüntessük meg a stresszt; dolgozzunk a családunkért; válogassuk meg környezetünket; éljünk teljes életet.
 
Érdemes-e azért végigrágnunk egy könyvet, hogy a fenti okosságokat megtudjuk? Nem. Tudjuk anélkül is, mindenhonnan ez folyik. A kötet igazi erénye az emberek bemutatása, a beszélgetések, életmódok, helyek leírása. Aztán gondolhatunk, amit akarunk, az okító, összefoglaló részt talán nem is érdemes elolvasni. Ezért mondtam, hogy inkább útleírás.
 
A kiadvány igazi, fájó problémája az elvesztegetett lehetőség. Az utazás és a téma annyival többet megengedett volna! A megközelítés a National Geographic-ra nagyonis jellemző. A könyv könnyedén feldolgozható, könnyedén olvasható, s bár az írás precíz, tényszerű és első pillantásra tudományosnak tűnik, igazából mégsem az. Ezt még csak nem is tudományos ismeretterjesztés, vagy ha az, akkor annak csak a legkönnyedebb fajtája. Inkább olyan könyv, ami sokak számára érdekes és érthető, miközben elég laza ahhoz, hogy a strandra is magával vigye az ember. A kiadás küllemében is ehhez igazodik.
 
Még egyszer mondom, hogy a könyv önmagában nem rossz, hiszen nem ígér többet annál, mint ami. Aki szereti az átlagos National Geographic cikkeket, szeretni fogja ezt is. Érdekes, de intellektuális élményt nem ad. Persze fent láthatjuk, az intellektualitás preferálása nincs is a hosszú élet jellemzői között. Talán nem is baj.
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdaralo.blog.hu/api/trackback/id/tr793244451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása