HTML

Címkefelhő

1/5 (4) 2/5 (10) 3/5 (40) 4/5 (12) 5/5 (4) a.e.van vogt (1) aerosmith (1) alice cooper (1) antológia (1) arthur c. clarke (1) asterix (1) attenborough (2) autóteszt (3) autóteszt.com (7) a sci fi klasszikusai (1) bejrút (1) bill bryson (2) boda zsolt (1) brian w. aldiss (2) brock lesnar (1) bud spencer (1) clayton m christensen (1) Clive Finlayson (1) conan (1) csányi vilmos (1) damon knight (1) dan buettner (1) darwin (1) dave mckean (1) david graeber (1) david li (1) edgar allan poe (1) edgar rice burroughs (1) egészségügy (3) életrajz (8) erdély (1) európai unio (1) fantasy (6) fareed zakaria (1) filozófia (3) francia (1) francis fukuyama (1) gary vaynerchuk (1) gazdaság (19) george friedman (2) goldust (1) guadeloupe (1) hangoskönyv (6) hankiss elemér (4) ha joon chang (1) henry kissinger (1) horror (7) hungária körút (1) huxley (1) hvg kiadó (2) joseph nye (1) joseph vogl (1) kaland (13) kalózregény (1) karib (1) karl marx (3) képregény (6) kimozdulni (1) kopátsy sándor (2) kornai jános (1) közlekedjokosan (1) közlekedj okosan (1) lámfalussy sándor (1) lmp (1) lucky luke (1) marketing (2) marxizmus (2) matolcsy györgy (2) mese (4) michael brooks (1) michael crichton (4) michael lewis (1) michael zulli (1) michio kaku (1) mitológia (3) mohács (1) national geographic (1) neil gaiman (3) némethy laszlo (1) niall ferguson (2) nyugdíj (1) ócsa (1) oktatás (1) önkormányzat (1) országjáró (10) paleo (1) papp józsef (1) paul lendvai (1) pénzügy (5) persányi miklós (1) philip coggan (1) philip k. dick (4) politika (11) popper péter (1) ray bradbury (1) rejtő jenő (1) robert e. howard (4) robert h. frank (1) ronald coase (1) scheiring gábor (1) sci fi (8) simon judit (1) stefan swanepoel (1) steven tyler (1) tankönyv (10) természet (5) terry eagleton (2) thriller (1) tie in (2) történelem (14) tudomány (8) turján (1) útleírás (3) üzlet (9) vallás (1) veress józsef (1) vezetéselmélet (3) világjáró (10) ward moore (1) wwe (5) zene (1) Címkefelhő

RSS

könyvdaráló: csak egy sima olvasónapló

2011.10.06. 00:01 p.a

Ahová minden mítosz elküldi a legjobbjait

Címkék: horror mese képregény fantasy kaland neil gaiman mitológia 4/5

 Neil Gaiman:
Sandman: Párák évszaka
ISBN: 9789632662312
puha kötés, 216 oldal, 17X26 cm
2011 (eredeti amerikai gyűjteményes megjelenés 1992, a füzeteket külön-külön 1990-1991-ben adták ki)
olvasási élmény: 4/5 (jó könyv, ha minden ilyen lenne, nem lenne semmi gondunk)

 
Azt hallottam, Brezsnyev tehet a magyar ember képregények iránti idegenkedéséről. Merthogy a jellemzően nyugati termék észnélküli becsmérlését a volt szovjet pártfőtitkár adta parancsba, mondván, az értéktelen, ponyva, gagyi, dekadens és általában rombolja a fiatalok szellemi képességeit. Tipikus bugyuta kapitalista áru. Gondolata aztán úgy megfogant, hogy az iskolákban még a ’90-es évek elején is ez volt a hivatalos álláspont, sőt Magyarországon a képregények (kiadóik és fogyasztóik) a mai napig elképesztő ellenszéllel találják szembe magukat, minden kötet megjelenése külön küzdelem és diadal.
 
A fentieket tekintve a Sandman sorozat hazai kiadványai missziós jellegűek. Ha van képregény, ami alkalmas a sztereotípiák lerombolására, akkor ez az. Könnyedén bizonyítja, hogy a képregény önálló, a többihez mérhető művészeti ág, de legalábbis az irodalom szerves része.
 
A Sandman (magyarra fordítással inkább nem próbálkozom) régi mitikus figura, aki álmot hoz az embereknek, miközben homokot szór a szemükre. Ennek a homoknak az összeállt maradványát hívjuk nem túl elegáns magyar szóval úgy, hogy „csipa”. Gaiman karaktere viszont nem valami repdeső kobold, hanem a világ egyik leghatalmasabb teremtménye, a komor és felelősségtől terhelt Álomúr.
 
A Párák évszaka a sorozat negyedik kötete, de megértéséhez nem csak szükségtelen olvasni az előző hármat, hanem azok kifejezetten csak halvány felvezetésnek tűnnek a jelen történethez képest (az élvezeti érték persze nagyobb az előzmények ismeretében). Na nem mintha gyengének minősíteném őket, csak a Párák évszaka egyszerűen ennyivel grandiózusabb.
 
Sors (Sandman legidősebb bátyja) találkozóra hívja testvéreit s nagy változások kezdetéről beszél. Sandman ezután lelkiismeretétől hajtva alászáll a pokolba, hogy kihozzon onnan valakit, de meglepetésére nem egy harcolni vágyó Lucifer fogadja, hanem egy egészen elképesztő helyzet. Álomúr akarata ellenére kerül olyan döntési kényszerbe, hogy a pokol démonai, az egyiptomi-norvég-japán-stb istenek (a görögök nem jöttek el, egy képregénybeli kiszólás szerint a belpolitikai helyzet nem tette ezt lehetővé – mi van? dehiszen ez egy ’90-es sztori!), a tündérek, a rend és a káosz urai mind-mind kedvére akarnak tenni, hogy maguk mellé állítsák.
 
Gaiman minden eddiginél szellemesebben és ötletesebben keveri össze, gyúrja egybe a különböző mítoszokat s állít föl olyan helyzeteket, amik önmagukban is klasszikussá válnának (Lucifer sorsdilemmája, az angyalok engedelmességi paradoxona – de nem árulom el a fordulatokat, úgyhogy ezekről többet nem is szólok). A mese nem csak érdekes, intellektuális és okos, hanem egyfajta kulturális utazás is, a művelt embernek tetszelgő történet.
 
Mesének mondom, de nem gyerek-történet. Gaiman groteszk és félelmetes, sőt sokszor durva, közönséges és visszataszító. Nem álszent. Ilyen a világ – mondanánk közhelyesen, vagy ha nem is ilyen, akkor az eltúlzott közlés csak ráébreszt arra, amit szeretünk elfelejteni, elfeledtetni. Az igazság az, hogy a Párák évszaka az első olyan Sandman kötet, amiben nem érzem elsöprőnek, minden-mást-háttérbe-szorítónak és így értékrombolónak (az öncélú itt nem jó szó) az erőszakot, a közönségességet. Persze ez a művészi hatásból nem von le, értem én. Csak mégis… Igaz, ismerjük Gaimant, ezt várjuk tőle.
 
A Sandman ezzel a kötettel olyan magasságba jut, hogy nehéz elképzelni, hogyan lehet továbbvinni a mesét. Igaz, azt sem gondoltam volna soha, hogy ilyen szép kiadásban, ráadásul kiváló, minőségi fordítással Magyarországon megjelenhet, vagyis lesz elég vevő arra, hogy a negyedik kötetig eljusson a sorozat.
Csoda lenne? Valószínűleg az Álomúr keze van a dologban.
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdaralo.blog.hu/api/trackback/id/tr853281349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása